Jurgita Jasponytė

2020 09 10

2020 m. Zarasų rajono savivaldybės literatūrinė Pauliaus Širvio premija įteikta poetei Jurgitai Jasponytei - Burokienei už meistriškumą poetine kūryba išreikšti meilę gimtajam kraštui, lietuvių poezijos tradicijų tęstinumą ir folklorinį savitumą.
Azaras
Saulė nusisuka rytu į vakarą
ežerai žemės akiduobėse
taip gražiai atitinka
bevardžius
dangaus debesis
taip gražiai
juos išsklaido
taip gražiai
Zaraso vardu
kažkada įmintas
azaras.

Nikaja
viena upė –
treji vardai
ištakos
santakos
žiotys
tas
kas nuodija
tas ir išgydo
o
kas gydo
tas ir užnuodija.

Poetė Jurgita Jasponytė gimė 1981 rugpjūčio 25 d. Zarasuose. Mokėsi Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje. Baigė Vilniaus Pedagoginį universitetą ir įgijo filologijos magistro laipsnį. Rašyti poeziją pradėjo nuo mokyklos laikų; aktyviai bendradarbiauja su literatūros, literatūros kritikos ir meno leidiniais “Metai”, “Literatūra ir menas”, “Šiaurės Atėnai”.
Išliko artima Zarasams. Dalyvauja miesto literatūros renginiuose, rengia straipsnius. 2019 m. siekiant populiarinti Zarasų literatų ir fotografų kūrybą, skatinti bendruomenės skaitymą, sudaryti sąlygas aktyviam bendravimui ir bendradarbiavimui literatams, kūrėjams, kultūros ir švietimo įstaigoms, nevyriausybinėms organizacijoms – gimė idėja išleisti ketvirtą mūsų krašto literatų kūrybos leidinį. „Rinktinei „Ežerų šneka“ įžanginį žodį parašė kraštietė poetė Jurgita Jasponytė, kuri kviečia įsiklausyti ir išgirsti kaip šneka ežerai. „Jeigu ežerai mums nekalbėtų, reikėtų patiems kažką galvoti, rašyti. O dabar – tešneka ežerai, mes tik nusiklausykim. Svarbiausia – teisingai išgirsti. Nors irgi, kai gerai pagalvoji, ne taip jau svarbu. Tiesą sakant, nėra vieno būdo išgirsti teisingai. Todėl kiekvienas iš mūsų tą šneką ir girdi savaip. Savaip girdi, savaip ir užrašo“.
2019 m. rugpjūčio 15-17 dienomis, švenčiant penki šimtai tryliktąjį Zarasų miesto gimtadienį Zarasų viešojoje bibliotekoje vyko „Nakties skaitymai“, kuriuose autorė poetiškai iškalbėjo ir išdainavo savitus folkloro ir lietuvių mitologijos motyvais persmelktus, su asmeniniais išgyvenimais ir refleksijomis perpinančius eilėraščius iš savo antrosios knygos „Vartai Auštrieji“. Nemaža dalis parašytų eilių buvo skirta gimtiesiems Zarasams.
Poetės Jurgitos Jasponytės tekstuose išties nemažai Zarasų – tėvų namų erdvės ‒ du namai, vienas tėvų, kitas ‒ senelių šalia, o kiemas bendras… Susipina prisiminimai iš tų laikų, kai buvo maža, metų, gal dviejų ‒ dabar daug kas pasikeitę, namas parduotas, sodas iškirstas, žmonės pasidarę taip, kaip jiems geriau, o poetė su tais medžiais, kurių nėra… susipina viskas.
Pirmoji poezijos knyga „Šaltupė“ 2015 metais buvo įvertinta Zigmo Gėlės premija už geriausią metų poetinį debiutą. „Vartai Auštrieji” buvo atrinkta į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių 2019 metų lietuvių autorių knygų dvyliktuką, kur užėmė ketvirtą vietą. Abi knygos buvo atrinktos Metų knygų penktuko rinkimams.