Juokas visais gyvenimo atvejais

2021 03 18

Humoras – išskirtinė, išimtinai žmogui būdinga savybė. Humoro jausmo ieškome kituose ir didžiuojamės savuoju, kartais net labiau nei protu ar patrauklia išvaizda. Psichologas Rodas Martinas išskiria keturias humoro rūšis: draugiškas humoras – stengiamės juokauti, kad pagerintume santykius su aplinkiniais; save išaukštinantis humoras – juokais puikuojamės, giriamės, lyginame save su kitais; agresyvus humoras – pašiepiame, išjuokiame kitus; save žeminantis humoras – pašiepiame save ar konkrečias savo savybes.

Geras humoro jausmas ir tinkamu laiku pasakytas šmaikštus sąmojis skatina užmegzti draugystę ir stiprina bendrumo jausmą. Jis padeda išsisukti iš nepatogios padėties, mažina įtampą. Tyrimais nustatyta, kad žmonės, turintys gerą humoro jausmą, yra mažiau linkę sirgti depresija, būna optimistiškesni ir geriau save vertina. Jie geriau adaptuojasi naujoje aplinkoje, yra mėgstami aplinkinių, į problemas žvelgia kūrybiškai, dažniau realizuoja savo sumanymus. Net pats liūdniausias humoras suteikia optimizmo. Sunkiomis aplinkybėmis jis veikia kaip savotiškas psichologinės būklės ir nuotaikos amortizatorius. Humoro jausmui lavinti reikia leisti, kad jus suptų linksmi žmonės, lankytis vietose, kur dažnai juokaujama, išmokti pasijuokti iš savęs, skaityti kuo daugiau pokštų. Kad galėtume juoktis, būtina mokytis į padėtį pažvelgti iš šalies. Kaip tvirtina humoro jausmą tyrinėjantys mokslininkai, gebėjimas juokauti yra glaudžiai susijęs su kalbos raida. Lavinti vaiko humoro jausmą reikia nuo kūdikystės. Paaugliui svarbu mokėti reaguoti į netikėtas situacijas su humoru. Taigi svarbiausia daug juoktis.

Susidomėjusiems juoko istorija bei kultūra siūlome paskaityti Ingos Vidugirytės knygą „Juoko kultūra“. Knygoje pristatytos keturios didelės temos – juoko kultūros ištakos, istorinės jos raidos sąlygos, juoko filosofija bei juoko poetika. Knygą rasite viešosios bibliotekos mokslo šakų skyriuje.

Parengė Aldona Kazlauskienė, viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“

20210318 154646