Kaip išmokti taupyti pinigus

2021 02 25

Gebėjimas taupyti pinigus priklauso ne nuo valios ar intelekto, o nuo išorinių dirgiklių. Viskas, ko nereikia – į taupyklę. Šis devizas labai tinka tiems, kas yra įpratę švaistyti pinigus nesvarbiems ir visiškai nereikalingiems dalykams. Pasistenkite susivaldyti ir nepasiduokite akimirkos įgeidžiui. Tokiu būdu sutaupytus pinigus įdėkite į taupyklę. O ką apie tai rašoma knygose?

Pelno procentas. Visada stenkitės nustatyti, kokį procentą savo pajamų esate pajėgūs reguliariai atidėti santaupoms. Net jei tai bus 1 proc. jūsų algos. Kai tik gaunate algą, iškart perveskite numatytą procentą pinigų į taupymo sąskaitą. Sumą po truputį reikėtų didinti iki 10 procentų.
Neplanuotos pajamos. Kai gaunate neplanuotų pajamų, pinigus iškart rekomenduojama dėti į taupyklę. Juk nesitikėjote jų gauti, vadinasi galite išgyventi ir be jų.
„Pameskite“ pinigus. Pagalvokite, kokia suma jūsų nenuliūdintų? „Pameskite“ šiuos pinigus ir perveskite į taupymo sąskaitą, įmeskite į taupyklę.
1 pirkinys – 1 valanda darbo. Kiekvienos parduotuvėje įsigytos prekės kainą galima konvertuoti į valandinį užmokestį. Jei taip apskaičiuotumėte stambius pirkinius, pagalvokite, ar verta leisti uždirbtus pinigus tam, kas iš esmės nėra būtina.
„Jeigu ką“. Galite visus pinigus padalyti ir sudėti į nedideles krūveles būtinosioms išlaidoms: maistui ,būstui, drabužiams, automobiliui it t.t. Išskirkite dar vieną nesuplanuotą krūvelę ir į ją padėkite kažkiek pinigų. Kaskart šią krūvelę didinkite, bet pinigų iš jos neimkite.
Taupyklė. Kai reikia sukaupti didelę pinigų sumą kelionei ar stambiam pirkiniui ir neišleisti jų anksčiau laiko, paimkite tokią taupyklę, kurią atidaryti galima tik ją sudaužius.
Pirkiniai parduotuvėje. Perkant eilinį daiktą dažnai ramina pats procesas, žinojimas, kad galima sau leisti vieną ar kitą pirkinį. Visada prieš kažką įsigydami įvertinkite, pagalvokite ką jums duoda šis pirkinys? Galbūt šiuos pinigus galima būtų panaudoti produktyviau?
Ko tikitės iš pirkinio. Labai dažnai perkama impulsyviai, norint pajusti pasitenkinimą. Visada stenkitės sąmoningai priimti sprendimą dėlto, ar verta leisti pinigus, ar ne.
10 sekundžių ir 30 dienų taisyklės. Ši taisyklė skirta norint pirkti pigius pirkinius. Jei parduotuvėje pamatėte kažką nebrangaus ir iškart užsinorėjote nusipirkti, sustokite. Galvokite 10 sekundžių. Paprastai tiek užtenka susivokti, ar daiktas reikalingas.
Taupydami neperlenkite lazdos. Kai kurie žmonės taip įsijaučia į taupymo procesą, kad pamiršta, kam pradėjo taupyti, ir apskritai pamiršta leisti pinigus. Santaupos reikalingos tam, kad padėtų susikurti malonų ir laimingą gyvenimą. Pinigus reikia leisti, svarbu išmokti juos leisti tinkamai.

L.Dvareckienės knyga „91+8 nauji būdai taupyti arba dieta jūsų piniginei“ apie pirmąjį asmeninių finansų valdymo žingsnį – taupymą. Joje rasite patarimus asmeninių finansų klausimais, kurie padės atrasti priimtiniausius ir naudingiausius taupymo metodus bei motyvuos reikšmingiems gyvenimo pokyčiams. Autorė apibendrino ir pateikė 99 taupymo principus, paremtus pačios patirtimi.

Knygoje G.S.Clason „Turtingiausias Babilono žmogus“ pateikiama senovės pasaulio išmintis, kaip taupyti, investuoti ir praturtėti. Kiekvienoje knygos istorijoje dalijamasi savo patirtimi mokant pagrindinių finansų valdymo principų. Nustebsite, kaip tai paprasta.

Šias ir kitas panašaus turinio knygas rasite bibliotekos abonemento mokslo šakų skyriuje.

Parengė Aldona Kazlauskienė, Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Parengta pagal 2021 metų sieninį kalendorių.

91

babilono