Laimingo gyvenimo beieškant

2021 02 25

Puikus atsakymas į amžiną klausimą apie gyvenimo prasmę yra tiesiog būti laimingam. Tačiau koks gi tas laimės receptas? Galima rasti daug literatūros, kurioje teigiama, kad šiuolaikinio žmogaus laimei reikalinga sportiška arba aktyvi gyvensena, sveika mityba, pakankamas miegas ir pan. Laimingo žmogaus gyvenimas turi pasiekti tris kokybes – būti malonus, įtraukiantis ir prasmingas. Tam, kad ilguoju laikotarpiu jaustųsi laimingas, žmogus turi vienu metu išgyventi visus tris minėtuosius gyvenimo aspektus.

Malonaus gyvenimo pagrindas – patiriamos malonios emocijos ( linksmybės, kelionės, pramogos) ir darnūs santykiai ( su šeima, draugais, kolegomis). Laimės gali suteikti labai aktyvus įsiliejimas į socialinį gyvenimą, daug artimų draugų, kolegų, kaimynų ar bendruomenės narių. Daug kam pažįstamas jausmas, kai kokia nors pažįstama veikla mus taip užvaldo, kad laikas, rodos, sustoja, aplinkiniai ištirpsta – mes maksimaliai įsitraukę į gyvenimo vyksmą. Tai vadinama įtraukiančiu gyvenimu. Norint būti laimingam, neužtenka vien malonaus gyvenimo, užpildyto pozityviomis emocijomis, reikia turėti visiškai įtraukiančią veiklą ( sportą, meną, verslą, namų ruošą ir t.t.). Paprastai žmogus paeiliui pereina visus šiuos etapus: malonų gyvenimą papildo įtraukiančiu, įtraukiantį papildo prasmingu. Anksčiau ar vėliau pilnatvei pasiekti reikia ko nors daugiau. Tai gali būti noras ką nors palikti po savęs, padėti kitiems, bet svarbiausia – gyventi dėl ko nors didingesnio, gyventi prasmingai.

Vieni esame optimistai, kiti - pesimistai. Optimistai kasdien patiria daugiau teigiamų emocijų, o pesimistai priešingai. Žmogus gali išmokti būti optimistiškesnis, tačiau pasikeisti jis gali tik 5-15 procentų. Tai nėra daug, tačiau mes galime keisti savo įsitraukimą į veiklą, rasti gyvenimo prasmę, sukurti teigiamus santykius.

A.Grun knygoje „Visi žmonės nori būti laimingi“ aprašomi elgesio būdai, kurie privalomi žmogui, siekiančiam patirti laimę. Laimę atrasti galima visur: susikaupime, dėkingume, sveikatoje, laisvėje, meilėje, tyloje, savyje... R.Foster ir G. Hicks knygoje „ Nusprendžiau būti laimingu“ sakoma, kad „Laimė kyla iš vidaus; jos negalima atrasti išoriniame pasaulyje. Laimė pasirenkama sąmoningai; ji nėra nei laimingas atsitiktinumas, nei likimo dovana. Ir mes visi turime galios sukurti savąją laimę.“
Šias ir kitas panašaus turinio knygas galite rasti bibliotekos abonemento mokslo šakų skyriuje.

Parengė Aldona Kazlauskienė, viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“

laimingu

visi žmonės