Efektyvus dienos planavimas

2021 01 21

Kartais atrodo, kad sėkmė priklauso nuo to, kaip suplanuota diena. Gal iš tiesų taip yra ir verta sužinoti kaip patobulinti savo dienotvarkę?
Ryte užsirašykite dienos darbus. Niekas labiau nekenkia dienos darbų atlikimo kokybei nei chaosas rytais. Jei norite dieną pradėti energingai ir be praradimų, pradėkite planuoti. Šiuolaikinės technologijos dienos planavimą gali padaryti dar efektyvesnį ir lengvesnį.

Teisingai paskirstykite energiją skirtingoms užduotims atlikti. Energijos lygis per dieną nuolatos kinta. Rytas dažniausiai būna pats produktyviausias paros metas. Priimti teisingus sprendimus lengviau, kai žmogus jaučiasi gerai pailsėjęs, linksmas, kupinas jėgų bei energijos. Stebėkite savo kūno pojūčius ir pagal tai planuokite dienos darbus.
Nepamirškite sporto ir kitos fizinės veiklos. Dažnai manoma, kad sportas naudingas tik gerai fizinei formai palaikyti, tačiau moksliniai tyrimai parodė, kad žmonių protiniai gebėjimai tiesiogiai priklauso nuo fizinio pasirengimo. Reguliari mankšta keičia mąstymą.
Pertraukėles išnaudokite daug mąstymo nereikalaujančiai veiklai. Dauguma žmonių pastebi, kad po pietų darbingumas sumažėja. Tarp svarbių darbų naudingos pertraukėlės, per kurias būtų galima atlikti nesudėtingas užduotis. Atgauti energiją gali padėti veiklos pakeitimas: pavyzdžiui, laikinai atsitraukite nuo darbų ir išeikite į lauką.
Jokių ekranų prieš miegą. Šiuolaikiniai žmonės visą gyvenimą galėtų praleisti įbedę žvilgsnius į ekraną, tačiau tai didelė klaida. Išmanieji įrenginiai, naudojami prieš miegą, siurbia energiją ir sutrikdo natūralų miego ciklą. Mobiliųjų telefonų, kompiuterių ir televizorių ekranų švytėjimas stimuliuoja smegenis ir neleidžia visiškai atsipalaiduoti ir gerai išsimiegoti. Vakare naudingiau paskaityti. Skaitymas padeda pasiruošti ramiam nakties miegui.

Parengė Aldona Kazlauskienė, viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal 2021 metų sieninį kalendorių.planavimas