Patarimai, kad Naujieji metai neatneštų nusivylimo

2020 12 29

Baigiantis metams žmonės kartais tarsi užstringa užburtame rate: optimistiškiau žvelgia į kitus metus ir peikia senuosius. Psichologai sako, kad net nenorėdami žmonės sau pakenkia – prisikuria nerealių planų arba nesugeba susitaikyti su negandomis.

1. Įgyvendinkite norus. Mokslininkai apskaičiavo, kad maždaug pusę minčių sudaro svajonės. Tačiau kaip greitai žmogus sugalvoja, taip greitai ir pamiršta: 90 proc. norų išgaruoja iš atminties arba taip ir lieka neįgyvendinti. Sudarant naujų metų norų sąrašus svarbu nesiblaškyti – užsirašyti vos kelis pačius svarbiausius tikslus. Svajones patariama užsirašyti esamuoju laiku, tarsi jas jau žmogus pasiekė ir nusistatyti konkretų terminą. Svarbu išsaugoti motyvaciją ir neleisti savęs sugniuždyti nesėkmėms ar aplinkinių nuomonei.

2. Atraskite tai, kas džiugina. Nuolat dirbantys žmonės taip įsisuka į kasdienybės karuselę, kad pamiršta veiklas, kurios padeda atsikvėpti nuo rutinos. Medikai tvirtina, kad darbinė veikla žmogų išvargina, mažina motyvaciją ir gyvenimą paverčia nuobodžiu.

3. Susitvarkykite ne tik namus, bet ir mintis. Turbūt visiems girdėta, kad pozityvus mąstymas yra laimingo gyvenimo variklis. Naujųjų metų pradžia kaip tik laikas apmąstyti gyvenimo dovanotas tiek teigiamas, tiek neigiamas akimirkas. Svarbu iš neigiamų patirčių pasimokyti, tačiau į jas nesutelkti dėmesio ir kuo rečiau prisiminti.

4. Nebijokite ryžtis permainoms. Žmogui svarbu įsiklausyti į vidinį balsą, kuždantį apie būtinas permainas. Svarbu ieškoti kelių iš sudėtingų situacijų, o pristigus jėgų arba informacijos – nebijoti prašyti pagalbos ar patarimo.

5. Pasitelkite amuletus. Tikėti amuletų galia nėra naivu. Tikėjimo galia yra milžiniška, bet svarbu neperlenkti lazdos. Tačiau tik sėdėti ir laukti, kad amuletas sutvarkys gyvenimą, nerekomenduojama – naudos bus nedaug. Jeigu amuletas padeda žmoguje pažadinti glūdinčią drąsą, pasitikėjimą, ramybę – tai tik į gera.

Parengė Aldona Kazlauskienė, viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal 2021 m. sieninį kalendorių.

nauji

\