Veiksmingi būdai suvaldyti pyktį

2020 11 18

Būkime atviri: retas kuris esame savo pykčio šeimininkas. Įtūžis sugeba užklupti iš netyčių ir meistriškai mus užvaldyti. Mes norime, kad mūsų diena būtų tobula, kai jokia situacija neišprovokuoja pykčio. Bet realybėje viskas kitaip. Net geriausiomis dienomis susidursime su situacijomis, užkliudančiomis mūsų „karštuosius mygtukus“. Ką daryti, kad pyktis neišmuštų iš pusiausvyros ir kaip su pykčiu sėkmingiau tvarkytis.

Pirmiausia atpažinkite pirmuosius pykčio požymius. Pamąstykite apie tendencingus nuolat pasikartojančius scenarijus. Kada dažniausiai patiriate pyktį? Kokiose vietose? Kokiu metu? Su kokiais žmonėmis?

Sumažinkite reikalavimų sąrašą. Pyktis yra glaudžiai susijęs su nepateisintais lūkesčiais. Tikitės, kad žmonės su mumis elgsis garbingai ir sąžiningai – bet kartais taip nesielgia. Galite pateikti savo pageidavimų sąrašą, bet tai nereiškia, jog visi privalo šokti pagal mūsų dūdelę.

Pabandykite savo taisykles suminkštinti, sušvelninti. Pasigilinkite, kas slypi po jūsų pykčiu. Bandydami prisikasti iš esmės, galbūt atrasite, kad už pykčio situacijų glūdi kažkas, ką suvokiate kaip grėsmę.

Nebėkite nuo nepatogių klausimų. Žmonės po pykčio kauke slepiasi dėl skirtingų priežasčių. Būdami įpykę atrodote galingesni ir mažiau pažeidžiami.

Išmokite atsipalaiduoti. Bet kas, patyręs viduje kunkuliuojantį pyktį patvirtins, kad tai intensyvi, organizmą sužadinanti emocija. Kad reaguotumėte ramiau, pravartu išmokti kūno atsipalaidavimo technikų. Tai gali būti gilus kvėpavimas, raminančių frazių kartojimas, sąmoningas raumenų atpalaidavimas.

Jei padėtis tampa nekontroliuojama, viena geriausių išeičių – pasipustyti padus. Atsitraukite nuo problemos ir kurį laiką užsiimkite kita veikla. Truputis laiko yra viskas, ko reikia, kad į problemą pažvelgtumėte kitomis akimis.

Aldona Kazlauskienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“

pyktis