Kas mums trukdo keistis?

2020 11 16

Kiek kartų gyvenime sakėte sau „nuo rytojaus viskas bus kitaip“ ir šventai tuo tikėjote? Ir kiek kartų kitą dieną atsikėlėte, gyvenote įprastai, o vakare prisiminėte planuotus, bet neįgyvendintus pažadus? Gamta sukūrė žmogaus smegenis taip, kad pastovumą suvoktume kaip malonų ir saugų gyvenimo būdą. Vis dėlto pokyčiai kartais labai naudingi. Kaip pergudrauti savo prigimtį ir lengviau priimti pokyčius“?

Jokie pokyčiai nevyksta savaime, tam reikia pastangų. Deja, tas pastangas išsiugdyti kaip naujus įpročius ar dėl jų keistis patiems dažnai tampa sunku. Tai nutinka dėl kelių esminių priežasčių.

Savidisciplinos stoka. Savidisciplinos trūkumą apibūdina šūkis: „Noriu, reikia, galiu, bet...neprisiverčiu.“ Dažnai taip atsitinka, kai dėl per griežto arba laisvo auklėjimo žmogus neišmoksta savęs kontroliuoti. Jis negali pasakyti „ne“ greitam malonumui. Jei atpažįstate savyje tingėjimo „demoną“, pirmiausia pažinkite jį. Galima ant lapo surašyti savo idealaus „aš“ viziją ir išvardyti, kas, jūsų manymu, trukdo tai įgyvendinti. Taip pat svarbu stiprinti planavimo įgūdžius ir įvertinti savo veiksmų ( arba neveiksnumo) pasekmes.

Motyvacijos stoka. Žmonės iš prigimties linkę daugiau ar mažiau gyventi plaukiant pasroviui. Sunkumų kyla tada, kai žmogus neturi svarbių ar asmeniškai prasmingų priežasčių keistis. Sprendimai yra du: arba ieškoti priežasčių pokyčiui, arba priimti save tokį, koks esi. Bet kuriuo atveju pirmiausia svarbu save pažinti ir įsisąmoninti savo poreikius.

Laiko stoka. Tai yra viena dažniausių priežasčių, kai sau ir kitiems teisinamės, kodėl nepradedame imtis norimų pokyčių. Tačiau iš tiesų laiko trūkumas retai būna tikroji priežastis. Dažniausiai už to slypi tinginystė ar nesugebėjimas pradėti veikti ar planuoti. Planuodami savo dienotvarkę, ant lapo susirašykite visus mažesnius ar didesnius pokyčius, kurių norėtumėte imtis. Išsiaiškinę, kas svarbiausia ir prasmingiausia jums, kur kas lengviau apsispręsite, ką aukoti, o kam skirti daugiau laiko.

Žinių ir gebėjimų stoka. Žinoti, ko nori, neužtenka, reikia žinoti ir kaip tai padaryti. Kuo sudėtingesnis pokytis, tuo daugiau sunkumų gali kilti pradedant jį įgyvendinti. Natūralu, kad susidursite su nerimu, bejėgiškumu ir noru viską mesti. Ieškokite pagalbos iš šalies, klauskite patarimo žmonių, kurie norimą pokytį jau įvaldė. Pasistenkite daugiau bendrauti su žmonėmis, kurie motyvuoja, įkvepia ir pataria. Parama iš aplinkos yra vienas svarbiausių motyvacijos šaltinių. Svarbiausia, kas apie tuos pokyčius ne tik kalbėtumėte, bet ir jų imtumėtės.

Parengė Aldona Kazlauskienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“

metas keistis