Nustokime jaudintis dėl kitų nuomonės

2020 09 14

Pripažįstame tai ar ne, aplinkinių nuomonė mums labai svarbi. Nors niekas neprašo aplink kitus žmones tipenti pirštų galiukais, tą darome nuolatos – dažnai automatiškai, nė nesusimąstydami. Norėdami įtikti kitiems, kenkiame sau, o kartais baimė nuvilti kitus leidžia daug pasiekti. Bijodami neišpildyti tėvų lūkesčių, stengiamės, kad gautume gerus pažymius. Nenorėdami ištirpti minioje, plušame dėl savo išvaizdos. Siekdami įtikti darbdaviui, dirbame viršvalandžius.

Nors tokių pastangų rezultatai gali daryti įspūdį, neretai už tai brangiai sumokame – persidirbimu, pervargimu, nervingumu ir įtampa. Kai kitų nuomonė tampa svarbesnė nei mūsų pačių, daromės pažeidžiami ir labai priklausomi. Prievolę įtikti kitiems užsikrauname patys, aplinkiniai čia mažai kuo dėti. Žinoma, yra žmonių, kurie pastebės mūsų silpnybę pataikauti ir tuo naudosis, tačiau apskritai aplinkiniams rūpime mažiau nei manome. Turime brangių, širdžiai artimų žmonių, su kuriais mūsų gyvenimai glaudžiai susiję, tad natūralu, kad vienas kito nuomone ir jausmais rūpinsimės labiau. Iš jų galite išgirsti nuoširdžių patarimų ar konstruktyvios kritikos, kuri bus naudinga.
Keletas patarimų kaip mažiau rūpintis, ką galvoja kiti. Išbandykite tai, ko nemokate. Skirkite savo ir kitų žmonių reikalus. Apsupkite save įvairiais žmonėmis. Susitaikykite su mintimi, kad visiems geras nebūsite. Būkite pasiruošę negatyvioms reakcijoms. Nepervertinkite savo reikšmingumo. Įpraskite sakyti „ne“. Išgryninkite savo vertybes.

Parengė Aldona Kazlauskienė, Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“nesijaudink