Vasaros paukščiai išskrenda

2020 09 14

Nors dar galime pasidžiaugti paukščių draugija, rugsėjį gamtoje balsai pritilę. Daugelis paukščių jau išaugino jauniklius, jie tapo savarankiški. Rugsėjo pradžioje staiga pamatome, kad mums trūksta gandrų, nes beveik visus išlydėjome rugpjūčio gale.

Iki rugsėjo vidurio Lietuvą palieka daugiau kaip pusė visų paukščių keliautojų. Ypač anksti su mumis atsisveikina vabzdžiais mintantys sparnuočiai: devynbalsės, nendrinukės, žiogeliai, lakštingalos, medšarkės, čiurliai. Daugiausia skrenda naktimis, tad mes jų keliaujančių nematome. Tiesiog anksti ryte matome obelyse ir krūmuose straksinčius kikilius, raudonuodeges, kurios ieško maisto. Čia paukščiai laikysis ilgiau, atgaus jėgas, o po to vėl skris.
Pažįstantys paukščius, dabar tarp vasaros sparnuočių mato ir sunkiai atskiriamus individus labai kukliais, rūšiai mažai būdingais apdarais. Dar prieš keliones daugelis suaugusiųjų šėrėsi, išbarstė dailiąsias vestuvinio (veisimosi) rūbo plunksnas ir „persirengė“ poilsio ar kelionių rūbu. Jame neliko žvilgesio, atspalvių ir kontrastų.
Vasaros paukščiai išskrenda tyliai, ne pulkais, bet padrikai. Kai kada galima stebėti medžiais ir krūmais, nendrynais keliaujančius, besimaitinančius mišrius bent keleto rūšių pulkelius. Nemažai paukščių skrenda naktį ar pirmosiomis šviesiojo meto valandomis, tad mes jų migracijų nematome. Paskutinę rugpjūčio dekadą, kai naktys tampa vėsios, vasaros paukščių ypač sumažėja.
Mes esame visai nepriklausomi nuo gamtos reiškinių, gyvename pagal „popierinį“ kalendorių. Reikėtų rūpintis keliaujančių paukščių saugumu – ant plačių langų vėl priklijuoti plėšriųjų paukščių siluetus ir sekti, kad soduose patiklių sparnuočių jauniklių netykotų katės. Kiekvienas išskridęs paukštis – didelė investicija į ateitį. Žinoma, nemažai rūšių keliaudamos ir žiemodamos svetur praleis bent aštuonetą mėnesių. Tačiau tikėkime, kad jos kitą vėlų pavasarį vėl sugrįš. Kelionių trauka- lyg priesakas, didžioji gyvenimo misija, nes tik taip jie gali išlikti.

Parengė Aldona Kazlauskienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Parengta
pagal: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/selemonas-paltanavicius-vasaros-pauksciai-atsisveikina-56-1188382?copied
pagal sieninį 2020 m. kalendorių

paukščiai