Laimės receptas

2020 08 10

Visi norime būti laimingi, tačiau dažnai net nesuvokiame laimės prigimties. Klaidingai manome, kad laimę mums suteiks pinigai, aukštos pareigos darbe, kad laimingais privers jaustis mylimieji ar laimė užplūs numetus dešimt kilogramų. Deja, kiekvieną kartą pasiekę tikslą, suvokiame, kad tai tebuvo trumpalaikis džiaugsmas.

Kai kurių psichologų teigimu, laimei užtenka penkių gana paprastų sudedamųjų dalių.

Teigiamos emocijos. Teigiami emociniai išgyvenimai yra vienas kertinių psichologinės gerovės komponentų. Kuo daugiau jų patiriame, tuo laimingesni esame. Atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie įrodė, kad teigiamos emocijos lemia didesnį atsparumą gyvenimo negandoms, yra susijusios su tvirtesne imunine sistema, geresne fizine bei psichologine sveikata. Išbandykite ką nors nauja, nepamirškite daugiau judėti, mėgautis gamta, kelionėmis. Išmokite susikurti laimę čia ir dabar.

Įsitraukimas į tai, ką darome. Kai žmogus yra taip įsitraukęs ir susiliejęs su veikla, kad visiškai pamiršta ne tik save, bet ir viską, kas vyksta aplinkui. Laikas tarsi išnyksta, vietoj nuovargio, kūną užplūsta energija. Ši būsena lemia didesnį produktyvumą, kūrybiškumą, yra susijusi su mažesniu streso ir nerimo lygiu.

Geri santykiai su kitais. Žmonės – socialios būtybės. Santykiai su kitais turi didelę įtaką mūsų psichologinei gerovei. Tai mūsų gyvenimui suteikia prasmę, apsaugo nuo slegiančios atskirties ir vienišumo jausmo, apdovanoja meile, dėmesiu, rūpesčiu, užtikrina paramą ir palaikymą sunkiais gyvenimo laikotarpiais. Nutraukite ryšius su žmonėmis, kurie jus verčia jaustis blogai ir stiprinkite santykius, kuriuos palaikydami jaučiatės saugūs, mylimi ir laimingi.

Prasmės jausmas. Geriausiai jaučiamės tada, kai savo laiką ir energiją skiriame tam, kas mums atrodo prasminga ir vertinga. Tai gali būti šeima, darbas, kelionės. Koncentruodamiesi į tai, kas mums svarbiausia, suteikiame savo gyvenimui prasmės.

Pasiekimai. Kiekvienas sėkmingai pasiektas tikslas padeda mums jaustis laimingiems. Laimėjimai apdovanoja mus pasitenkinimo jausmu, stiprina savivertę, didina pasitikėjimą savimi ir, žinoma, motyvuoja ir įkvepia siekti dar daugiau. Siekiai gali būti ir maži, ir dideli, svarbiausia, kad jie būrų realūs ir atitiktų jūsų galimybes.

Parengė Aldona Kazlauskienė, viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Psichologija tauLaimės