Skirtingų spalvų akių diena liepos 12-oji

2020 07 10

Ar žinojote, kad liepos 12 diena yra skirtingų spalvų akių diena? Galbūt nė nepagalvojote, kad maždaug 1% pasaulyje gyvenančių žmonių turi skirtingų spalvų akis.

Būklė, kai kieno nors akių rainelių spalva kiekvienoje akyje yra skirtinga vadinama heterochromija. Spalvos gali skirtis nežymiai, arba gali būti visiškai skirtingos. Bet kuriuo atveju, heterochromija paprastai nėra kenksminga ir neturi įtakos regėjimo kokybei. Vienintelis dalykas, kurį byloja akių spalva tai tam tikras genetinis žmogaus paveldėjimas.

Priekinė gyslainės dalis vadinama rainele, ji ir yra atsakinga už akių spalvą. Rainelėje yra specialios ląstelės chromatoforai, kuriose yra pigmentas melaninas. Melaninas – tai medžiaga, nudažanti jūsų odą bei plaukus. Kuo šio pigmento daugiau, tuo akies spalva tamsesnė. Rudose akyse yra labai daug melanino, žydrose jo nedaug. Melanino kiekis, kartu ir akių spalva yra paveldimi.

Heterochromija pasitaiko retais atvejais. Tokių ypatingų akių savininkai traukia aplinkinių dėmesį ir sulaukia komplimentų. Net jei ir nepažįstate žmogaus, kurio vienos akies spalva skirtųsi nuo kitos, greičiausiai tokį reiškinį esate matę šuns arba katės akyse. Naujagimiai dažniausiai gimsta žydraakiai, o nuolatinė akių spalva susiformuoja vėliau, pirmais – antrais gyvenimo metais. Mėlynos akys dažniausios Baltijos šalių regione, Vidurio, Šiaurės, Rytų Europoje. Mėlynakių taip pat galima rasti Vidurio Rytuose (Afganistane, Irake, Irane).

Labiausiai paplitusi akių spalva yra ruda. Pilkos akys labiausiai paplitusios Šiaurės ir Rytų Europoje. Žalios akys daug labiau paplitusios tarp moterų nei vyrų. Žaliaakių galima sutikti visame pasaulyje, tačiau tokią akių spalvą turi maždaug 2 procentai visos žmonių populiacijos.

Parengė Aldona Kazlauskienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Plačiau skaitykite: https://www.delfi.lt/sveikata/sveikas-kunas/skirtingu-spalvu-akys-liga-ar-pikantiska-isvaizdos-detale.d?id=78649479

GALERIJA