Tarptautinė bučinių diena

2020 07 03

Liepos 6-ąją minime ne tik itin svarbią mūsų valstybei datą – Mindaugo karūnavimo dieną. Yra ir dar viena linksma diena švęsti ir, žinoma, bučiuotis - Tarptautinė bučinių diena. Taigi, kviečiame jus susipažinti su įdomiausiais faktais apie tai, kuo išreiškiame savo meilę – bučinius.

Nėra žinoma, kada tiksliai atsirado bučinys. Nėra jo išradėjo. Tačiau aišku, kad dabar bučinys yra kultūros reiškinys. Besibučiuojančius žmones matome filmuose, gatvėje. Taip formuojasi stereotipas, kad tam tikru metu turime bučiuotis. Meilę galima išreikšti anaiptol nebūtinai bučiniu, bet kitomis glamonėmis, tačiau mūsų visuomenėje šį jausmą, visų pirma, reiškia bučinys.

Bučinys gali reikšti ir pagarbą. Pavyzdžiui, kai bučiuojama ranka. Be to, bučinys – taip pat ir palankumo, dėkingumo, draugiškumo ženklas. Jais apdovanojame mylimus žmones, kai juos sveikiname, susitinkame, išlydime ir t.t. Bučinys į kaktą reiškia rūpestį, į skruostą – svetingumą. Kojos bučiuojamos, rodant paklusnumą (šis paprotys gajus tarp įvairių tikėjimų išpažinėjų). Bučiuojant į lūpas išreiškiama meilė. Tiesa, kai kurios tautos bučiuojasi kiek kitaip nei likęs pasaulis: eskimai ir lapiai pasitrina nosimis nei suglaudžia lūpas.

Psichologai vienu balsu tvirtina, kad bučiniai – vienas svarbiausių elementų poros gyvenime. Išnykę bučiniai – pirmasis pavojaus signalas, rodantis, kad santykius užpuolė problemos. Jei kada išgirsite kalbant apie filematologiją, nesutrikite – tai mokslas, tyrinėjantis bučinius, jų prigimtį, ir apskritai, viską, kas susiję su šiuo malonumu. Negalvokite, kad šis malonumas skirtas tik žmonėms – bučiuojasi ir gyvūnai: šunys, arkliai, beždžionės, netgi kai kurios žuvytės.

Kiekvienas iš mūsų esame unikalaus bučinio savininkas ir kūrėjas. Ir ne vieno, o tūkstančio bučinių. Žinoma, jog mes neskaičiuojame, kiek kartų buvome pabučiuoti arba kiek kartų esame bučiavę. Bet jei trumpam susimąstytumėte (įdomumo dėlei) – kiek?

Mažytis vizualinis eksperimentas – pagalvokite apie bučinius savo gyvenime, tuos, kuriuos malonu prisiminti. Prisiminkite žmones, kurie bučiavo jus su meile. Ir metaforiškai įsivaizduokite, jog bučinys – tai gėlė (arba braškė, saldainis ...).bučinukai

Parengė Aldona Kazlauskienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Parengta pagal: https://www.15min.lt/naujiena/laisvalaikis/buciuokimes-liepos-6-oji-tarptautine-buciniu-diena-2-47661?copied

https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/laisvalaikis/tarptautines-buciniu-dienos-proga-idomiausi-faktai-apie-bucinius-1038-512909?copied

GALERIJA