Tarptautinė džiazo diena

2020 04 29

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) iniciatyva, balandžio 30-ąją švenčiama Tarptautinė džiazo diena.

UNESCO ir valstybės narės siekia suburti džiazo bendruomenę, paskatinti renginių ir festivalių organizatorius kuo plačiau ir kūrybingiau minėti šią dieną. Tarptautine džiazo diena siekiama kovoti su diskriminacija, skatinti kultūrų dialogą ir toleranciją, pagarbą žmogaus orumui, laisvei.

„Džiazo dienos tradicijos susiformavo ne tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Daug metų specialūs renginiai organizuojami Kėdainiuose, Tauragėje, šįmet aktyviai prisijungė Žąslių miestelio kultūros centras. Džiazo diena mums – proga priminti, kad toks žanras yra, pakalbėti apie jo gyvavimo sąlygas, priminti, kad šalia laimėjimų turime ir skaudulių“, – sako J. Grickevičius. Sovietinėje Lietuvoje prisibijota džiazo, jis nebuvo palaikomas. Džiazas gyvavo pusbadžiu. Vienas džiazo programas kuriantis kolektyvas buvo pianisto ir kompozitoriaus Viačeslavo Ganelino trio su saksofonistu Vladimiru Čekasinu ir būgnininku Vladimiru Tarasovu. Butent Ganelinas prakirto džiazo langą į Europą. Šis „auksinis‘ GTČ trio pateko ir į Europos ir Amerikos džiazo enciklopedijas.

Devintojo dešimtmečio pradžioje Lietuvoje prasidėjo džiazo atgimimo judėjimas. Džiazo atgimimas buvo spartus, nes jį skatino GTČ muzikantai.
Iškilo naujas LMA bigbendas ir puikusis Vilniaus saksofonistų trejetas – mokytojas V. Čekasinas ir du jo mokiniai: Petras Vyšniauskas ir Vytautas Labutis.
Džiazo 30-tis sutapo su Nepriklausomos Lietuvos valstybingumo atkūrimu. Lietuvos džiazo kultūrinė aplinka smarkiai pakito. Atsirado ansamblių, grojančių tradiciniais džiazo stiliais: boogie woogie, dixieland, bebop, swing, folk jazz ir kt.

Atkurti ankstyvojo džiazo stiliai, bebop, yra profesionaliai svinguojančių bigbendų (Romualdo Grabšto orkestras) ir puikus Dainiaus Pulausko sekstetas, atkuriantis fusion stilių. Džiazas – iškili muzika, Lietuvoje turi šaunią praeitį ir dabartį ir tikime, kad turės ir puikią ateitį. Jei norite daugiau sužinoti apie džiazą, pasiskaitykite bibliotekoje esančią knygą „Džiazo istorija“. Tai keturiolikos lietuvių autorių kolektyvo parašyta knyga apie pasaulio ir Lietuvos džiazo istoriją – pagrindinius džiazo muzikos elementus, džiazo ištakas, įvairius jo stilius, žymiausius kūrėjus ir atlikėjus, garsiausius Europos šalių džiazo muzikantus. Išsamiai aptariama džiazo kūrimosi Lietuvoje raida. Knygoje gausu spalvotų iliustracijų. Pateikiami žymiausių pasaulio ir Lietuvos džiazo atlikėjų išleistų kompaktinių plokštelių sąrašai.

O vaikams yra išleista knygutė „Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?“ Tai magiška ir netikėtumų pilna istorija. Čia sužinosite, kaip stalo įrankių kompanija tapo linksmu džiazo orkestru. Veiksmas vyksta džiazo gimtinėje, Luizianoje, Naujajame Orleane. Pasakojime pateikiamos džiazo istorijos detalės, linksmos muzikos užduotys, geriausi džiazo pavyzdžiai, improvizacijos ir daug smagių bei naudingų dalykų.

Praėjo tiek metų, bet Zarasų viešoji biblioteka išsaugojo (V. Ganelino vadovaujamo džiazo muzikos trio) vinilinę plokštelę V. Ganelinas „Poi segue...“ ( „Ir taip toliau...“). Ši kompozicija skambėjo įvairiuose džiazo festivaliuose ir koncertuose Rumunijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Italijoje...

Lauksime apsilankant.

Vyresnioji bibliotekininkė Vita Juškėnienė

95273494 873320716504932 7365782347574149120 n