Tarptautinė teatro diena

2020 03 26

Kovo 27 dieną minima Tarptautinė teatro diena.Teatro diena paskelbta švente XI-ąjame Tarptautinio teatro instituto kongrese, vykusiame Vienoje, patvirtinus UNESCO. Šventė minima nuo 1962 metų. Žodis „teatras" kilo iš graikų kalbos: „theatron" – vieta, skirta vaidybai.

Teatro ištakų galima rasti dar senovės medžiotojų ir žemdirbių apeigose, taip pat liaudies papročiuose. Pirmasis profesionalus europietiškas teatras įkurtas Renesanso epochoje. Tai buvo italų kaukių komedijų teatras. Nuo to laiko klajojantys aktoriai po truputį tapo sėslūs, pradėjo vaidinti pastoviose vietose.

Lietuva drąsiai gali didžiuotis prieš kitas šalis kaip turinti daugybę teatrų, kurių ne vienas pripažintas ir pasauliniuose teatrų festivaliuose.

Didžiausias, reprezentacinis Lietuvos teatras yra Nacionalinis operos ir baleto teatras. Teatro trupė nuolat gastroliuoja ir sulaukia pripažinimo užsienyje. Gražia tradicija tapo vasaros sezono spektakliai Trakų pilies kieme. Kasmet šie spektakliai po atviru dangumi sutraukia minias žiūrovų.

Lietuvos Nacionalinis operos ir baleto teatras yra Europos teatrų asociacijos „Opera Europa" narys, tarptautinės Europos operos teatrų edukacijos departamentus vienijančios organizacijos narys. Bendradarbiavimas su šiomis organizacijomis ir narystė jose didina tarptautinį pripažinimą, padeda integruotis į Europos kultūros erdvę.

Naujųjų metų išvakarėse operos ir baleto solistams įteikiami „Operos Švyturių" apdovanojimai už geriausiai sukurtus vaidmenis. „Operos Švyturiais" jau yra apdovanoti 47 operos ir baleto artistai.

Teatre yra kamerinė salė, kurioje rengiami edukaciniai spektakliai, susitikimų vakarai, koncertai, įvairūs jubiliejiniai renginiai. Teatro erdvėse eksponuojamos parodos, skirtos iškiliems menininkams, teatro sukaktims paminėti, eksponuojamos ir gražiausios spektaklių, solistų, naujausių premjerų nuotraukos.

Mažiausias Lietuvos teatras „Teatriukas" Tarptautinės teatro dienos proga dalija Šviesoforus. Be to, „Teatriukas" kartu su Vilniaus senamiesčio teatru Teatro dieną apvažiuoja visus Vilniaus teatrus ir pasveikina su profesine švente. Iškilminga palyda pajuda nuo Teatro gatvės (ši nedidelė gatvelė yra šalia Lietuvos nacionalinio rusų dramos teatro).

Vyresnioji bibliotekininkė Vita Juškėnienė, Zarasų viešoji biblioteka