Pergudraukime stresą

2020 03 19

Didesnį ar mažesnį stresą išgyvename kone kasdien. Į šį nemalonų pojūtį galima reaguoti skirtingai- čia tinka posakis „viskas priklauso nuo požiūrio". Jei vis dėlto stresas užklupo, pabandykite jį pergudrauti paprastais būdais.


Išsikalbėkite. Netinkamas būdas nuryti didžiulį nerimą – jis lieka mumyse ir tūno, kol vieną dieną išsiveržia ir smogia su dar didesne jėga. Vienas iš veiksmingų būdų jį paleisti – tai išsikalbėti patikimam žmogui. Tinkamas pašnekovas šiuo atveju toks, kuris sugeba išklausyti ir neskuba berti patarimų.

Būkite tarp mielų žmonių. Nerimą nustums šalin smagus pasisėdėjimas su mielų draugų kompanija. Labai svarbu pasirinkti tokius žmones, su kuriais jaustumėtės savimi.

Raminantis kvėpavimas. Jei kažkas stipriai sunervino, kilusią įtampą verta pabandyti suvaldyti kvėpavimu.

20 min. aktyvios veiklos. Mokslininkų apskaičiuota, kad būtent tiek minučių aktyvios veiklos pakanka, kad atsitrauktų stiprus stresas. Jei nemalonią situaciją patyrėte darbe, išeikite trumpam pasivaikščioti ir įkvėpti gryno oro. Žingsniuodami stenkitės apie nieką negalvoti.

Meditacija arba joga. Ši veikla ypač tinka tuo atveju, kai žmogus linkęs užsisklęsti savyje, kuriam sunku išsikalbėti. Svarbiausia užduotis visiškai atsipalaiduoti ir paleisti visai nereikalingas mintis. Tokios praktikos padeda ne tik numalšinti stresą, bet ir geriau pažinti save.

Rašykite. Jei nepavyksta arba nėra su kuo sunkią akimirką išsikalbėti, raskite laisvą minutėlę, prisėskite ir išrašykite visa, kas slegia, popieriaus lape. Ne veltui tiek daug kalbama apie rašymo terapiją – mokslininkų atliktais tyrimais įrodyta, kad ji veikia. Puiki mintis vesti kasdien dienoraštį.

Nukreipkite mintis. Neretai stresas be paliovos atakuota mus vien dėl to, kad galva perkrauta tomis pačiomis mintimis. Tokiu atveju reikia daryti kažką visiškai kitokio, nei įprasta, kad protas ir mintys sutelktų pajėgas kitur. Užsirašyti į kokius nors kursus, pradėti lankyti šokius ir pan.

Leiskite sau nieko nedaryti. Nuolat lėkdami, versdamiesi per galvą, įjautriname psichiką ir ji ima neadekvačiai reaguoti į menkiausią smulkmeną. Viskam būtinas poilsis, tad be jokios sąžinės graužaties leiskite sau valandėlę per dieną nieko nedaryti, t.y. užsiimti malonia veiklą, pvz. paskaityti knygą, pagulėti kvapioje vonioje, paklausyti mėgstamos muzikos ir pan.

Parengė Aldona Kazlauskienė
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal žurnalą „Ji"

antistresas