Žemės diena

2020 03 19

Kovo 20 dieną minima pasaulinė Žemės diena arba astronominis pavasaris. Įdomu tai, kad Žemės diena pasaulyje minima net dvi dienas per metus (kovo 20 ir balandžio 22-ąją).

Ko gero, šios datos pasirinktos neatsitiktinai. Pavasaris skirtas pabundančiai Žemei pasveikinti. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. 1971 m. Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Johnas McConnellis kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas taip pat tapti Žemės globėjais, o pavasario lygiadienį, kuris skirtingose planetos vietose yra kovo 20 – 21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną. Atsiliepdama į šį kreipimąsi, tuometinė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba 1992 m. Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje.

Šią dieną diskutuojama aplinkosauginėmis temomis ir raginama priimti palankius aplinkai sprendimus. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus, į visuomenės darnios raidos būtinybę, kad mūsų veikla žydinčioje planetoje nebūtų nukreipta tik beatodairiškam mūsų pačių gerovės ir patogumo kūrimui, negalvojant apie ateities kartas.

Žemės dienos simboliai – tai Žemės planetos atvaizdas, medis, gėlės, lapai, vaizduojantys augimą, atliekų rūšiavimo simbolis. Žemės dienos spalvos – natūralių tonų, pavyzdžiui, visi žali, rudi, mėlyni atspalviai. Žemės vėliavą sukūrė amerikietis Johnas McConnellis. Ji vadinama visų žmonių, žemės gyventojų, vėliava. Abiejose vėliavos pusėse vaizduojamas Žemės nuotrauka iš kosmoso tamsiai mėlyname fone. Vėliava gaminama iš perdirbamo, orų pokyčiams atsparaus poliesterio.

Pasaulinė Žemės diena mus ragina ir įpareigoja konkrečiais darbais prisidėti prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo. Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje. Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi. Kiekvieną dieną.

Parengė Aldona Kazlauskienė

Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal http://apkabinkimezeme.lt/kaip-prisideti/pasauline-zemes-diena/

zemesdiena