Valentino diena

2020 01 23

Romos imperiją valdant Klaudijui II, šalis itin daug kariavo. Kariuomenė nusilpo, o jauni vyrai tarnauti tėvynei nenorėjo, nes bijojo palikti savo mylimąsias. Tada imperatorius Klaudijus II uždraudė poroms tuoktis. Tačiau vienas Romos kunigas Valentinas vis tiek slapta sutuokdavo įsimylėjėlius. Kai imperatorius sužinojo, liepė kunigą suimti ir įkalinti, po to nukirsti jam galvą.

Graži legenda byloja, esą Valentinas kalėdamas įsimylėjo aklą kalėjimo prižiūrėtojo dukrą, kuri kaliniui atnešdavo valgyti. Jo meilė išgydė merginą nuo aklumo. Prieš pat mirtį jis parašė jai meilės laišką, kurį pasirašė: „Tavo Valentinas“. Laikoma, kad tai įvyko 269 m. vasario 14 dieną.

Nors įvairūs viduramžių menininkai jau anksčiau minėjo Valentino dieną kaip meilės šventę, tačiau labiausiai šią idėją „išplatino“ Viljamas Šekspyras, panaudojęs Šv. Valentino dienos motyvą Hamleto ir Ofelijos meilės istorijoje. Turbūt todėl Valentino diena pirmiausiai ir išpopuliarėjo Anglijoje – čia jau XVIII a. viduryje vasario 14-ąją imta keistis meilės atvirutėmis. XIX a. atvirutės taip išpopuliarėjo, jog pradėta jų masinė prekyba. Pamažu šventė išplito po visą pasaulį, prie atvirukų prisidėjo gėlės, prie gėlių – saldainiai, o dabar Valentino diena tapo viso pasaulio įsimylėjėlių masiškai švenčiama proga.

Lietuvoje Šv. Valentino diena buvo pradėta švęsti maždaug prieš dvylika metų, todėl tvirtų tradicijų, kaip švęsti meilės dieną, dar nėra. Kol kas lietuviai įvairias idėjas, kaip švęsti, skolinasi iš kitų pasaulio šalių.

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje abonemente parengta paroda „Ieškosiu danguje žvaigždės“.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Parengta pagal: https://www.laisvalaikiodovanos.lt/blogas/valentino-dienos-istorija/
https://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/kaip-atsirado-meiles-diena-383815/