Skaitymas – geriausia mankšta smegenims

2019 11 13

Ką veikti ilgais rudens vakarais? Įsijungti filmą, o gal geriau atsiversti knygą? Skaitymas turi tokių smegenis lavinančių ypatybių, kurių neturi jokia kita veikla.

Skaitydami treniruojame atmintį tarsi raumenis sporto salėje. Mokslininkai sako, kad skaitymas turi gerokai didesnį poveikį atminties lavinimui, nei audioknygų klausymas, filmų ar laidų žiūrėjimas. Taip yra todėl, kas skaitymas suteikia mums progą stabtelėti, įsigilinti, apdoroti gautą informaciją ir ją paversti vaizdiniais. Tokiu būdu įdarbinama daugybė smegenų funkcijų vienu metu. Jeigu jaučiatės įsitempę, griebkite į rankas knygą. Skaitymas su stresu kovoja geriau nei trumpas pasivaikščiojimas, muzikos klausymas ar puodelis arbatos. Mokslininkai sako, kas susitapatinimas su knygų herojais moko mus jausti empatiją.

Skaitymas – labai svarbi vaikų lavinimo dalis. Mokslininkai atskleidė, kad skaitant vaikų smegenyse gaminasi daugiau baltosios medžiagos, kuri pagerina informacijos perdavimą. Dažnai išgirstame sakant: „Ši knyga pakeitė mano gyvenimą“ Nesuklysite šį posakį supratę tiesiogiai. Tyrėjai išsiaiškino, kad skaitymas iš tikrųjų keičia mūsų smegenis, o pokyčiai pasireiškia ne tik skaitymo metu bet ir išlieka vėliau.

Kad neprailgtų rudens vakarai kviečiame užsukti į viešąją biblioteką. Čia ras ką veikti visa šeima. Kol mažieji žais vaikų literatūros skyriuje (o ten vaikams tikrai yra ką veikti ), tėveliai galės puikiai praleisti laiką su kavos puodeliu vartant žurnalus ar tiesiog pasigėrėti puikiu vaizdu pro skaityklos langą.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“