Viešo kalbėjimo baimė

2019 10 16

Įvairios apklausos ir tyrimai rodo, jog kas ketvirtas žmogus bijo viešai kalbėti. Pirmasis žingsnis į sėkmingą viešą kalbą – puikiai žinoti, ką kalbėti. Kruopštus pasiruošimas padeda įsisąmoninti ir įsiminti medžiagą, šnekant susikoncentruoti, nenuklysti nuo pagrindinės minties.

Verta žinoti, kokie klausytojai susirinks, pasidomėti auditorijos amžiaus grupėmis, interesais. Kalbą vertėtų užsirašyti ir pasižymėti esminius punktus, kuriuos būtinai norite perteikti klausytojams. Specialistai pataria bent keletą kartų garsiai repetuoti prieš veidrodį, atkreipiant dėmesį į veido išraiškas, gestus, kūno kalbą. Kalbant po ranka palanku turėti aiškų ir tvarkingą planą su nuosekliais išdėstytais pagrindiniais kalbos punktais ir akcentais. Viešą kalbą reikėtų bent kartą parepetuoti stebint draugams, šeimos nariams. Tai padeda išmokti palaikyti akių kontaktą kalbant, patirti grįžtamąjį ryšį. Psichologai pataria repetuoti su mažomis asmenų grupelėmis, kad būtų puikiai matomos veido išraiškos, reakcijos. 

Sumažinti įtampą prieš kalbėjimą ir jo metu pagelbės koncentracija į kūno kontrolę. Visų pirma patariama atpalaiduoti raumenis – jų įpampa neigiamai veikia protinę veiklą. Prieš stodami kalbėti prieš auditoriją keletą minučių energingai pavaikščiokite, padarykite keletą pritupimų. Pasitikėjimu spinduliuojanti tvirta laikysena stovint prieš auditoriją padės sukurti drąsaus, savimi neabejojančio kalbėtojo įspūdį. Trumpos, kelių sekundžių pauzės nuramina, leidžia atkurti koncentraciją, sutelkti mintis. Viešai kalbant pauzes derėtų išnaudoti giliam kvėpavimui – tai padės nusiraminti, sudėlioti mintis ir su pasitikėjimų tęsti kalbą.

Nedera nusiteikti nesėkmei ir baimintis galimų klaidų – tai gali sukelti dar didesnį nerimą. Dažnai auditorija nė nepastebi ar neatsimena kalbėtojo klaidų. Psichologai pataria įsivaizduoti ar atsiminti situaciją, kurioje puikiai pasirodėte ar gerai atlikote užduotį. Prisiminimas, kaip tuomet jautėtės, gali pakelti pasitikėjimą savimi, nuraminti įtampą.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Prie kavos“