Kur pradingsta laikas

2019 10 16

Nors visi pasaulio laikrodžiai tiksi tuo pačiu ritmu, vieni žmonės nuolat verčiasi per galvą ir vis skundžiasi, kad nieko nespėja, o kiti ir laiku atlieka darbus, ir pailsi, ir su draugais susitinka.

Laikas yra labai paslaptingas dalykas. Nors visos valandos turi vienodą skaičių minučių, kartais jos gali išsitempti iki amžinybės ar pralėkti kaip akimirksnis nepastebėtos. Viskas priklauso nuo to, ką tuo metu veikiame ir kaip dėl to jaučiamės. Įdomu palyginti laiką vaikystėje ir suaugusiojo gyvenime. Mažyliams kiekviena diena be galo ilga ir kupina įspūdžių, o darbuose paskendę ir rūpesčių vejami tėveliai klausinėja, kur dingsta laikas. Para turi dvidešimt keturias valandas, todėl mums svarbu išmokti jas kuo efektyviau panaudoti ir suspėti atlikti užsibrėžtus tikslus.

Gyvenimo būdo mokytojai pirmiausia pataria nustatyti gyvenimo prioritetus. Visus galimus darbus reikia suskirstyti į: a) svarbius ir skubius, b) svarbius ir neskubius, c) nei svarbius, nei skubius.

Esmė – pirmiausia atlikti pačias svarbiausias užduotis. Pastangas sutelkite į svarbiausių užduočių sprendimą, nešvaistant jėgų ir laiko smulkiems darbams. Sunku dirbti, jei galva užimta pašalinėmis mintimis, todėl jas reikia paversti užrašais ir „išmesti“. Visas į galvą šovusias mintis ir idėjas užrašykite ir padėkite į tam tikrą vietą. Įkyrios mintys netrukdys dirbti, o kai turėsite laiko, prie jų grįšite ir peržiūrėsite.

Lentą suskirstykite į tris dalis „Darbai“, „Atliekami“, „Baigti“ ir klijuokite lapelius su užrašytomis užduotimis jiems skirtoje skiltyje. Laiko nesugrąžinsime, todėl branginkime akimirkas, atidžiai paskirstykime prioritetus, dirbkime produktyviau ir trumpiau. Atsisakykime naudos neteikiančių veiklų, o į dienotvarkę būtinai įtraukime poilsio valandėles.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalo „Ji“ priedą „Šeimininkės užrašai“