Kaip nepaklysti miške

2019 09 03

Nepatyrusiam grybautojui nepažįstančiam miško nesunku paklysti. Ypač jei diena apsiniaukusi ir nėra pasaulio šalis rodančios saulės. Kaip nepasiklysti miške, o pasiklydus rasti kelią?

Internete gausu patarimų, tačiau ne visais jais pasitikėkite. Patariama paklydus žvalgytis į medžius, kelmus, neva iš šiaurės pusės jie labiau apsamanoję, o jų lajos platesnės į pietus. Ši taisyklė tinka tik palaukėse ar atviresnėse vietose augantiems medžiams. Miške medžių augimas priklauso ne nuo pasaulio šalių, o nuo medžių rūšinės sudėties, jų amžiaus, tankumo. Neverta klausyti patarimo žvalgytis į žvėrių olas, neva jų landos būna iš pietinės pusės. Landos priklauso ne nuo pasaulio šalių, bet nuo šlaito. Į kurią pusę bus jo nuolydis, ten bus ir olos landa. Sunku laikytis patarimo nepereiti miško kvartalinių linijų, kelių ar upelių. Grybavimas yra azartiškas užsiėmimas, todėl ir pasiklysta daugiausia azartiški grybautojai. Miškininkai duoda praktiškiausią ir patikimiausią patarimą – žiūrėti į valstybinių miškų kvartalų numerius. Susiorientuoti, kokiame kvartale esate, galima jų susikirtimo linijose – jose yra stulpeliai su kvartalų numeriais. Mažesnis skaičius rodo šiaurę, didesnis – pietus.

Jei jau pasiklydote, nereikia panikuoti. Miške yra daug kelių, jie turi du galus ir abu veda į civilizaciją. Panika yra labai neigiamas veiksnys. Pasidavęs jai žmogus tikrai pats iš miško jau nebeišeis – suksis vienoje vietoje, neras net ir kelio. Tuomet liks viena išeitis – skambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalo „Miškai“ priedą „Miško metai“