Kairiarankiai

2019 07 11

Rugpjūčio 13-ąją minima Tarptautinė kairiarankių diena. Pirmą kartą ši šventė paminėta 1992-ais metais Britų kairiarankių klubo iniciatyva. Tokių žmonių pasaulyje yra daugiau nei 550 milijonų – maždaug 15 procentų visų gyventojų. Jeigu esate kairiarankis ir jaučiatės nesmagiai, nesijaudinkite, daug garsių žmonių buvo kairiarankiai.

Iš istorinių asmenybių kairiarankiai buvo Julijus Cezaris, Napoleonas Bonapartas, Ludwigas van Beethovenas, Albertas Einsteinas, Mikelandželas ir kiti. Taip pat kairiarankės yra visos poliarinės meškos. Kairiarankiai buvo Čarlis Čaplinas, Albertas Einšteinas, Merlina Monro, Leonardas Da Vinčis, F. Šopenas… N. Armstrongas pirmą kartą išlipo į mėnulį kaire koja. Garsūs kairiarankiai yra Bilas Geitsas, Garis Kasparovas, Polas Makartnis, Princas Viljamas, Demi Mur, Silvestras Stalonė, Nikolė Kidman, Tomas Kruzas ir kt.

Lietuvoje taip pat netrūksta kairiarankių garsių žmonių: tai krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, dailininkas Rimas Valeikis, žurnalistai Kristupas Krivickas ir Jonas Banys, plaukikė Rūta Meilutytė, dainininkė Monika Linkytė, operos solistas Liudas Mikalauskas ir kt.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal https://www.15min.lt/vardai/naujiena/pasaulis/kairiarankiu-diena-kurios-pasaulio-ir-lietuvos-garsenybes-yra-kairiarankes-1052-838858
https://day.lt/sventes/straipsniai/tarptautine_kairiarankiu_diena