10 patarimų kaip rasti bendrą kalbą su žmonėmis

2019 07 11

Mokėjimas lengvai užmegzti su žmogumi kontaktą žymiai palengvina gyvenimą. Tam nereikia gilių psichologijos žinių. Yra universalios bendravimo taisyklės, tinkančios absoliučiai visiems. Maža paslaptis – visiems žmonėms patinka kalbėti apie save, taigi ir kalbėkite apie juos.

1. Išmokite klausytis. Klausytis žmogaus – menas. Atrodytų, kas čia sudėtingo? Sėdi, tyli, linksi galvą. O iš tiesų klausytis – reiškia įtempti klausos organus, sutelkti dėmesį ir įsijausti į tai, kas pasakojama. Nėra daug žmonių, kurių iš tiesų moka klausytis, tokie žmonės labai vertinami.

2. Užduokite klausimus. Žmonėms patinka demonstruoti sumanumą, atsakinėti į klausimus. O dar labiau jiems patinka atsakinėti į klausimus apie save. Juk jums patinka, vadinasi, ir visiems kitiems patinka.

3.Būkite pozityvūs. Tik siauras artimiausių žmonių ratas gali jus, apimtą prastos nuotaikos, suprasti, priimti ir palaikyti. Pašaliniai nenorės turėti reikalų su niūriu bambekliu, nuo kurio per kelis metrus trenkia liūdesiu ir nuoboduliu. Stenkitės tapti optimistu, kuriam viskas įmanoma, ir žmonės links prie jūsų.

4. Venkite aštrių temų. Yra temų, kurios gali supykdyti net artimiausius žmones ar giminaičius. Tokios temos – politika ir religija. Įtraukite jas į draudžiamų temų sąrašą ir jokiu būdu nesileiskite į debatus.

5. Stenkitės užmegzti dialogą. Net jei jūs – apsigimęs oratorius, kurio visi klausosi prasižioję, įtraukite į pokalbį ir kitus. Darykite pauzes, kad klausytojai galėtų įterpti žodelį kitą. Užduokite klausimų. Žodžiu, kurkite dialogą, net jei jūsų monologas tiesiog stulbinamas.

6. Nepamokslaukite. Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę. Galbūt jūsų nuomonė kažkuo geresnė už oponento, bet net ir tokiu atveju patarkite, o ne pamokslaukite. Taktiškai siūlykite savo versiją.

7. Padarykite klaidą. Atpalaiduokite pašnekovą, padarę kokią nors klaidelę. Pavyzdžiui, tardami žodį arba ką nors tarsi netyčia išmeskite ant grindų. Tai suteiks pašnekovui galimybę nusišypsoti, atsipalaiduoti ir pasijusti vos vos pranašesniu.

8. Kilstelėkite antakius. Dar viena gudrybė susijusi su gestų kalba. Pasirodo, kai susitinka artimi žmonės, jie sekundei kilsteli aukštyn antakius. Padarykite tai sąmoningai, kad kitas žmogus pajustų jūsų palankumą.

9. Kreipkitės vardu. Stebuklingas žodis, pozityviai veikiantis bendravimo atmosferą – pašnekovo vardas. Kreipdamiesi į pašnekovą vardu, traukiate tarsi magnetas. Taip paskatinate žmogų jūsų klausytis, jumis tikėti.

10. Sakykite komplimentus. Ir dar vienas stipriai psichiką veikiantis instrumentas – komplimentai. Sakyti komplimentus – menas. Idealus komplimentas – tinkamas, sąžiningas ir diplomatiškas.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal https://www.delfi.lt/moterys/naudinga/giliu-psichologijos-ziniu-neprireiks-10-patarimu-kaip-rasti-bendra-kalba-su-visais-zmonemis.d?id=80304943