Daržovės

2019 05 23

Daržovės – vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kurių įvairios sultingos dalys vartojamos maistui. Jos labai svarbios mityboje. Valgomos kaip atskiri patiekalai, kaip užkandžiai, bei mėsos ir žuvies patiekalų garnyrai. Jos valgomos šviežios, virtos, keptos, troškintos. Taip pat daržovės šaldomos, džiovinamos, rauginamos, konservuojamos, sūdomos. Gausiai vartojamos dietinei mitybai.

Lietuvoje daržovės auginamos nuo seniausių laikų. Baltų gentys augino morkas, svogūnus, burokėlius. XIII a. jau buvo auginami kopūstai, tačiau plačiau pradėti auginti XV a. Lietuvos dvaruose XVI a. buvo auginamos morkos, ropės, kopūstai, burokėliai, agurkai, svogūnai, pastarnokai, porai, krienai, salierai, ridikai, mairūnai, petražolės. Iki į Lietuvą atkeliaujant bulvėms, ropės buvo auginamos itin gausiai. Pomidorai paplito po I pasaulinio karo.

Burokėlis, nors ir labai dietologų rekomenduojama – gana kaloringa daržovė. Ji turi daug cukraus, baltymų, vitaminų, o lyginant su kitomis daržovėmis, ir daugiausiai jodo. Įdomus istorinis faktas – senovės romėnai iš užkariautų tautų duoklę imdavo būtent burokėliais.

Kopūstai – daržovė, auganti dažno lietuvio darže. Kopūstai augdami sunaudoja daug azoto, todėl juos tręšti azoto trąšomis reikia bent du kartus. Keli faktai apie skirtingas kopūstų rūšis: briuselio kopūstuose yra daugiausia vitamino C, o jų lapai yra kur kas maistingesni nei stiebagumbiai; žiediniai kopūstai iš visų kopūstinių daržovių reikliausi dirvai ir drėgmei, juos dar galima sėti pirmoje birželio pusėje; populiariausi baltieji gūžiniai kopūstai geriausiai dera gausiai įtręštose sunkesnėse dirvose, mėgsta drėgmę, šviesą ir vėsesnę vasarą.

Morkos yra reiklios dirvai, tad geriausia jas auginti po kompostu tręštų daržovių – kopūstų, agurkų, bulvių, pomidorų – pasėliuose.

Papriką į Europos žemyną atvežė Kristupas Kolumbas. Jei paprikai žydint oro temperatūra pakyla daugiau nei 35°C, vaisių užuomazgos gali nukristi. 

Petražoles auginti labai paprasta, tačiau ar žinojote, kad jos – viena gausiausiai vitaminų bei mineralinių medžiagų turinti daržovė?

Apie sėklų daigumą: agurkų sėklų daigumą galima patikrinti pamerkus sėklas į kambario temperatūros vandenį – daigios sėklos nuskęsta, nedaigios lieka plūduriuoti vandens paviršiuje, o burokėlių sėklas reikia 8 valandoms užpilti vandeniu – nupylus vandenį, per 5-7 dienas turi pasirodyti pirmieji daigeliai.

Apie temperatūrą: pomidorai žemesnėje nei 15°C temperatūroje nustoja augti, salotų sėklos pradeda dygti esant 4-5°С, tačiau dygimui ir augimui palankiausia temperatūra yra 10-20°С.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal: https://www.lzinios.lt/prie-kavos/idomus-faktai-apie-darzoves/203777