Joninės

2019 05 23

Joninės – šventė, švenčiama birželio 24 d., taip pat naktį iš birželio 23 į 24 d., maždaug tuo metu, kai Šiaurės pusrutulyje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Šios šventės ištakos Lietuvoje – Rasos šventė, neretai vadinama daugiskaita ir Latvijoje – Janių šventė.

Po krikšto ši šventė susieta su šv. Jono Krikštytojo gimimo diena. Joninių naktis kupina paslapties, stebuklo laukimo ir tikėjimo. Su tuo susiję daugybė papročių, pradedant paparčio žiedo paieškomis, laužų kūrenimu, vainikų pynimu ir plukdymu, meilės ir vedybų burtais, ateities spėjimais, baigiant šokiais, ritualinėmis maudynėmis vandens telkiniuose ir vaistažolių rinkimu. Tikėta, jog rasti paparčio žiedą – žinių ir aiškiaregystės simbolį – tolygu laimę pažinti. Net jeigu šiemet laimė nusišypsos ir ne Jums, paieškos ir laikas, praleistas kartu su artimiausiais žmonėmis, tikrai nebus praleistas veltui. Galbūt tai ir yra toji laimė.
Kupolės – Joninių dieną surinktos žolynų puokštės, žolynai, turintys gydomąją galią.

Ugnies ir vainikų plukdymas tekančiu vandeniu – įspūdingiausia šventės dalis. Ant kryžmai sukaltos lentelės uždedamas vainikas ir žvakelė. Eisena link vandens su vainikais nukeliaudavo pasišviesdama deglais ir plukdydavo žibančius vainikus.

Na, o pati sakraliausia, apeiga – paparčio žiedo ieškojimas. Tai absoliučiai individuali apeiga, kai einama paparčio žiedo ieškoti po vieną. Ir tik vėlesniais laikais atsirado tradicija eiti poromis. Šiais laikas iš paparčio žiedo ieškojimo padaryta linksma pramoga, kai paslepiamas žiedas, o kiti vaizduoja šūkaujančias baidykles. Paparčio žiedo ieškojimas taip pat kupinas tylos, meditacijos, apmąstymų ar tylių pašnekesių laužo šviesoje.

Kai kupolės surinktos, vainikai nupinti ir nuplukdyti, laužas sudegintas ir paparčio žiedo paieškos įvykę, belieka sudeginti šiaudinę iškamšą, kuri simbolizuoja senos formos sunaikinimą, kopti į aukščiausią kalną ar kalvą ir pasitikti saulę dainuojant apeigines dainas. Saulei patekėjus, nusiprausti ypatingą galią turinčia rasa, pabraidyti po rasas arba jose išsimaudyti voliojantis.

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje abonemente parengta paroda „Vasarvidžio Rasos šventė“.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal http://www.mususavaite.lt/rasos-kupolines-jonines-kaip-pavadinsi-taip-nepagadinsi/
https://www.breto.lt/sventes/jonines/