Kaip tapti produktyviausiu žmogumi

2019 05 20

Daug kas įsivaizduoja, kad būti produktyviam reiškia visas veiklas atlikti kokybiškai. Tai mitas. Produktyvumas reiškia gebėjimą atsirinkti svarbiausius dalykus ir drąsiai sakyti NE kitiems.

Įprastai mes mėgstame sudarinėti ilgus darbų sąrašus, o paskui išbraukti tai, kas jau atlikta. Tačiau tyrimai rodo, kad dažniausiai neįveikiame nė pusės to, ką suplanavome. Žmonėms įprasta suplakti darbo ir poilsio veiklą į vieną krūvą. Dieną biure skaitome pramoginius portalus, o vakare, būdami su šeima, bandome dirbti. Tai sekina, kelia nerimą ir stresą. Be to, susidaro įspūdis, kad nieko nedarome iki galo – dirbdami nesijaučiame produktyvūs, o ilsėdamiesi negalime atsipalaiduoti. Tyrimų duomenys atskleidžia, kad žmonės, bandantys atlikti daug darbų vienu metu, negali atskirti svarbios informacijos nuo nesvarbios. Jie išsiblaškę, o darbinė atmintis suprastėjusi. Taip dirbant ilgą laiką, gebėjimas susikaupti tiesiog prarandamas. Keletas dalykų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

* Dideles užduotis skaidykite į smulkesnes.
* Nesistenkite milžiniškos užduoties atlikti iš karto, geriau ją išdėliokite per kelias dienas.
* Grupuokite smulkias veiklas, kurias galite atlikti kartu: pavyzdžiui, per pietų pertrauką galite spėti pavalgyti, nunešti knygą į šalia esančią biblioteką, pakeliui atiduoti paltą į valyklą.
* Planuokite iš anksto.
* Geriausia dienos darbus planuoti iš vakaro.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Psichologija tau“