Kodėl žmonės keliauja?

2019 05 20

Daugeliui atostogos asocijuojasi su tingiu poilsiu po sunkaus ir varginančio darbo. Tačiau tai kur kas daugiau. Keliavimas – tai įdomus gyvenimo būdas, turintis daugybę privalumų. Tyrimai rodo, kad laimingesni jaučiamės pinigus išleidę ne materialinėms gėrybėms, o kelionėms. Kodėl žmonės keliauja?

Nori pažinti save. Į keliones daugelis žmonių leidžiasi ne tik norėdami pamatyti tolimus kraštus, bet ir norėdami geriau pažinti save. Kuo daugiau keliaujama, tuo stipriau ir giliau susitelkiama į save. Kelionės skatina apgalvoti savo gyvenimą ir neretai ryžtis kardinaliems sprendimams. 

Svajoja pasikeisti. Kiekviena nauja kelionė palieka pėdsaką galvoje ir širdyje. Nauji įspūdžiai, sutikti žmonės pamažu keičia, brandina asmenybę, plečia požiūrį į daugelį gyvenimiškų dalykų.

Trokšta būti tolerantiškesni. Kelionės – geriausias būdas išmokti priimti kitaip mąstančius ar atrodančius asmenis. Iš kitų kultūrų atstovų galima daug ko pasimokyti, kelionės plečia akiratį ir padeda lengviau suprasti, koks iš tikrųjų įvairus ir yra pasaulis ir jame gyvenantys žmonės.

Siekia išmokti labiau vertinti namus. Būtent atitolimas nuo namų dovanoja suvokimą, kokie jie mums brangūs. Kelionėse būname laikinai, o namus kuriame, puoselėjame ilgai, atiduodame visą save. Tai mūsų saugus ir išskirtinis prieglobstis.
Bando atsikratyti išankstinių nuostatų. Dar viena svari priežastis leistis į keliones yra ta, kad jos mums padeda tapti atviresniems ir išsivaduoti nuo išankstinių nusistatymų.

Alksta žinių. Naujų dalykų galima išmokti tiesiog keliaujant. Neįmanoma keliauti ir nesužinoti nieko naujo. Svarbiausia būti atviriems naujoms pažintims, nebijoti leistis į nuotykius ir patirti neišdildomų įspūdžių.

Leidžia geriau suprasti kitus. Pats svarbiausias keliavimo privalumas tai supratimas, kad pasaulis yra kur kas didesnis, nei mums atrodo. Dažnai mes per daug galvojame apie save ir per mažai apie kitus. Tad kelionėse aiškiai suvokiame, kad nesame vieninteliai svarbiausi ir ne tik mes patiriame sunkumų. Sutikti žmonės padeda geriau suprasti aplinkinius.

Vilioja gamtos grožis. Beribės dykumos, aukšti kalnai, bekraščiai vandenynai, fiordai, salos – kuris nesvajoja savo akimis pamatyti ir prisiliesti prie žodžiais neapsakomų gamtos stebuklų. Gėrintis nepamirštamais vaizdais, imame suprasti, kaip svarbu gamtą saugoti ir ja rūpintis.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Prie kavos“