Raudonos nosies diena

2019 03 18

Kovo 18-oji – Tarptautinė Raudonos nosies diena. Kuo ji ypatinga? Užsidedi raudoną klouno nosį ir eini linksminti visų sutiktų žmonių, bet pirmiausiai – vaikų, kurie, už lango bundant pavasariui, serga ir guli ligoninėje. Juk žinome, kad tikra šypsena – pats geriausias vaistas. Kadangi didžiausias dėmesys skiriamas sergantiems vaikams, lankomasi ir ligoninėse, ir kūdikių namuose.

Idėja prajuokinti mažuosius ligoniukus, pakelti jiems nuotaiką, kad greičiau sveiktų, 1988 m. gimė britų humoristams. Susibūrę kartu jie sukūrė vaikams skirtą programą ir prisilipdę raudonas nosis patraukė per ligonines. Linksmą sumanymą netruko nusižiūrėti kitų šalių geranoriški ir norintys vaikus džiuginti žmonės. Raudonų nosių, juoko ir džiaugsmo diena dabar minima ir JAV, ir Rusijoje, ir Australijoje, ir Vokietijoje, ir Kinijoje, ir Lietuvoje... Lietuvoje ši diena dažniausiai siejama su vaikais ligoniukais, kai daktarai persirengia, užsideda raudonas nosis ir eina linksminti mažųjų. Vaikai tokią akciją priima labai linksmai, nes visada nustemba, gera nuotaika išlieka visą dieną. O kaip kitaip – juk vaikai nemoka slėpti emocijų. Šios dienos simbolis – raudona klouno nosis – per laiką keitėsi. Iš pradžių, 1988-aisiais, tai buvo tiesiog paprasta plastikinė raudona nosis, vėliau sumanyta jas gaminti kuo įvairesnes. O kodėl gi ne, jei vaikams nuo to bus linksmiau.  Nosis buvo medžiaginė iš siūlų, kitais metais turėjo spalvingus plaukus. Dabar raudonų klouno nosių yra dar įvairesnių, kurios neatsilieka nuo vyraujančių madų. Dažniausiai ant jų nupaišyti mėgstami vaikų personažų veideliai, kurie iškart sukelia geras emocijas.

Norite prisidėti? Net jei ir specialiai nesiruošėte šiai dienai, galite kaip nors ypatingai pralinksminti savo ar giminaičių vaikus. Galbūt jūsų kaimynystėje gyvena ne itin laimingas vaikas? Pradžiuginkite jį, pasidalykite geromis emocijomis. Pajusite, kaip smagu ne tik būti nudžiugintam, bet suteikti laimės kitiems, o ypač patiems mažiausiems.

Parengė Aldona Kazlauskienė
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal https://www.zmones.lt/naujiena/raudonos-nosies-diena-kuo-ji-ypatinga.6fa82ab4-9adf-11e8-9f90-aa000054c883