Kaip sukurti gyvenimo harmoniją

2019 02 26

Šiais beprotiško skubėjimo laikais daugelis žmonių kone visą laiką ir jėgas skiria darbui, o kitas sritis apleidžia. Dėl to jaučiasi pavargę, vieniši, nelaimingi ir... nieko nespėja. Psichologas, psichologijos mokslų dr. Marius Daugelavičius teigia, kad gyvenime reikalinga pusiausvyra, tik ją pasiekęs žmogus būna laimingas.

Pasak psichologo gyvenime yra keturios atraminės sritys, tai – darbas, šeima, „aš“ ir išorinis pasaulis. Šios kryptys nuolat konkuruoja tarpusavyje, ir skirtingi žmonės labiau pasiduoda į skirtingas puses. Pajausti harmoniją padės ir šie keli patarimai:

1. Apsupkite save gėriu ir grožiu. Stenkitės, kad kiekviena smulkmena džiugintų širdį. Bendraukite su žmonėmis, su kuriais jums būti malonu.
2. Neatidėliokite švenčių rytdienai. Darykite ne tik ką reikia, bet ir tai, ko norite. Svarbiausia, kad ir ką darytumėte, neverskite savęs.
3. Išmokite susilaikyti nuo vertinimų, etikečių klijavimo. Viskam- žmonėms, situacijoms, poelgiams. Tai tik jūsų požiūris, ir jis nebūtinai teisingas, nebūtinai atspindi tikrovę.
4. Nekamuokite savęs beprasmiškais klausimais. Nesukite galvos kaip kas gyvena, nesilygiuokite į kitus – kurkite savo unikalų pasaulį, kuriame galėtumėte jaustis saugiai ir patogiai.
5. Uždrauskite sau pykti. Pyktis, neapykanta išsiurbia iš mūsų energiją, kurios taip reikia, kad jaustumės laimingi. Verta išmokti valdyti savo emocijas. Juk prabėgus laikui nebeliks tos problemos, konfliktinės situacijos. Sakoma, rytas už vakarą protingesnis, jis leidžia pažvelgti į situaciją kitomis akimis, rasti geriausią sprendimą.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalą „Savaitė“