Kaip skirtingose šalyse švenčiami Naujieji metai?

2018 12 28

Ispanija. Senųjų metų išlydėjimo šventę ispanai pradeda tradicine šeimos vakariene. Laikrodžiui mušant dvylika reikia suvalgyti dvylika vynuogių. Po dvyliktos valandos prasideda dar didesnės linksmybės: einama pas draugus, kaimynus . Šventė tęsiasi iki paryčių.

Meksika. Šioje šalyje per Naujuosius įprasta namus puošti Lietuvos vėliavos spalvomis! Tik raudona spalva čia reiškia meilę ir geresnį gyvenimą, geltona – geresnes darbo sąlygas, žalia – geresnę finansinę padėtį.  Meksikiečiai ant popieriaus lapo tradiciškai surašo visus blogus dalykus, nutikusius senaisiais metais, ir prieš pat vidurnaktį šį raštą sudegina, taip siekdami atsikratyti visų blogybių.

Brazilija. Brazilijoje Naujųjų naktis – tai oficiali vasaros atostogų sezono pradžia! Brazilai įsitikinę, kad žymiajame Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje galima išvysti įspūdingiausius fejerverkus visame pasaulyje. Šioje šalyje tikima, jog balta spalva atneš sėkmę kitais metais, dėl to Naujųjų metų naktį įprasta rengtis baltai.

Austrija. Austrijoje Naujųjų metų naktis paprastai švenčiama draugų ir artimųjų tarpe. Virdurnaktį dauguma televizijos kanalų ir radijo stočių transliuoja Vienos Šv. Stepono katedros varpo dūžius, po kurių seka Johano Štrauso „Žydrojo Dunojaus“ melodija bei fejerverkai.  

Graikija. Graikijoje dovanas draugams ir artimiesiems įprasta įteikti ne per Kalėdas, o per Naujuosius metus. Naujųjų metų diena šioje šalyje yra skirta Šv. Bazilijui, tradiciškai kepamas Šv. Bazilijaus pyragas, kuriame įkepama moneta, nešanti sėkmę jį radusiajam.

Italija. Seniau Italijoje Naujųjų metų naktį buvo įprasta atsikratyti senais, nebereikalingais daiktais paprasčiausiai išmetant juos pro langą. Vis dėlto reikia pripažinti, jog ši tradicija jau gerokai apmirusi – bet dėl to tik saugiau vaikščioti gatvėmis!

Čekija. Čekijoje Naujųjų metų išvakarės vadinamos Silvestr – tai viena triukšmingiausių metų švenčių. Fejerverkai į orą pradedami leisti jau apie vidurdienį, o artėjant vidurnakčiui, jų vis dažnėja, kol pasiekiama kulminacija.

Danija. Danijoje Naujųjų sutikimas neatsiejamas nuo senų indų daužymo. Ištisus metus danai kaupia pasenusius, nebereikalingus indus, o Naujųjų išvakarėse sviedžia juos į draugų ir kaimynų duris! Kuo daugiau prie durų sudaužytų indų, vadinasi tuo daugiau draugų turi.

Islandija. Islandai Naujuosius pasitinka itin triukšmingai – šią naktį ne tik pokši fejerverkai, bet ir kuriami laužai, aplink kuriuos šoka mitinės būtybės – elfai, troliai.

Japonija. Budistų šventyklose Naujųjų metų naktį varpai skamba net 108 kartus – šis skaičius simbolizuoja 108 žmogiškųjų nuodėmių atsikratymą. Varpų skambesį lydi žmonių juokas – tiek nuoširdus, tiek ir dirbtinas. Be to, Naujųjų išvakarėse ypatingas dėmesys teikiamas namų tvarkymui. Taip pat prieš Naujuosius paprastai prigaminama tiek valgių, kad užtektų iki pat sausio 4 d.

Puerto Rikas. Šioje šalyje per Naujuosius gatvėmis patartina vaikščioti itin atsargiai, kadangi čia išlikusi tradicija pro langus pilti vandens kibirus. Tokiu būdu atsikratoma blogio jėgų.

Suomija. Ši šalis ne veltui garsėja savo saunos kultūra: net ir Naujųjų išvakarėse, prieš sėdant prie šventinio stalo Suomijoje įprasta gerai išsikaitinti saunoje ir nuplauti visus praėjusių metų vargus.

Filipinai. Filipinų gyventojai tiki, kad Naujųjų metų naktį dėvimi taškuoti rūbai ir valgomi apvalūs vaisiai atneša sėkmę ir turtus. Be to, norėdami pagerinti savo finansinę padėtį filipiniečiai laikrodžiui mušant dvylika meta monetą.

Ekvadoras. Šioje šalyje per Naujuosius įprasta gaminti figūras iš popieriaus, šiaudų, senų rūbų ir kt. Dažniausiai šios figūros atspindi senųjų metų įvykius ir primena politikus ar kitas įžymybes. Vidurnaktį šios figūros yra sudeginamos – tai simbolizuoja senųjų metų pabaigą ir Naujųjų pradžią.

Kinija. Naujieji metai – viena svarbiausių švenčių Kinijoje. Tačiau ši šventė turi ne tik savitas tradicijas, bet ir kitą datą – kinų naujieji metai paprastai švenčiami laikotarpyje nuo sausio 21 d. iki vasario 20 d. Per Naujuosius įprasta puoštis raudona spalva, susitvarkyti namus, šventės metu valgoma šventinė vakarienė. Šventė paprastai trunka net 15 dienų – paskutinioji iš jų vadinama Žibintų diena, kuomet įprasta įžiebti popierinius žibintus.

Parengė Aldona Kazlauskienė
Viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal https://www.greitai.lt/kelioniumanija/kelioniu-idejos/idomybes/keisciausios-naujuju-metu-tradicijos-pasaulyje/