„Oi grybai, grybai, jūs patieka mano“

2018 08 30

Nuo seno grybai vertinami kaip maistingi maisto produktai. Juose gausu baltymų, mineralinių druskų, vitaminų. Kai vasara lietinga, grybų reikia ieškoti ten, kur mažiau drėgmės: ant sausų saulėtų kalvų, miško proskynose. Ir priešingai, kai vasara karšta ir sausa, grybai auga medžių pavėsyje, po eglių šakomis, ten, kur išsilaiko drėgmė.

Pradėti grybauti reikia kiek įmanoma anksčiau, geriausia – dar prieš patekant saulei. Grybus su trumpu kotu rekomenduojama dėti kepurėle į apačią, o su ilgu – šonu. Prieš dedant į krepšį reikia nuvalyti žemes. Grybą reikėtų nupjauti, išrauti arba išrauti pasukus.

Keletas patarimų grybautojams:
-    Nerinkite labai mažų grybų;
-    Jei nežinote, koks tai grybas ir neketinate jo imti, nereikia jo mindžioti ar spardyti;
-    Neimkite peraugusių, suglebusių grybų, juose greitai kaupiasi nuodingos medžiagos;
-    Grybaudami neardykite miško paklotės, samanų. Neniokokite nerenkamų ir nežinomų grybų. Transporto priemones statykite miško keliuose ar specialiose aikštelėse;
-    Rinkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal https://www.15min.lt › Gyvenimas › Namai