Prieskonių auginimas namuose žiemą

2018 01 31

Naudingi patarimai kiekvienam virtuvės šeimininkui! Kvapnūs prieskonių vazonėliai ant palangės virtuvei suteikia ypatingo jaukumo, o patiekalams skonio. Prieskoniams geriausia parinkti labiausiai saulėtą palangę.

Rekomenduojama, kad dieną temperatūra augalams būtų apie 15-20 C. Augalams būtinas grynas oras, todėl atverkite langą, tik saugokite nuo skersvėjų. Naudojamas kokybiškas gruntas bei kompostas. Dauguma prieskoninių žolelių mėgsta purią žemę. Geriausia žemės proporcija – lygiomis dalimis žemės, komposto ir smėlio mišinys. Žolelės sudygsta per 2-7 dienas. Jei norite ilgiau džiaugtis prieskoniais, vos užsimezgusius žiedelius nukirpkite. Ant palangės tinkami auginti bazilikai, melisos, mairūnai. Bazilikai puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina  pomidorai, salotoms, dera su česnakais ir petražolėmis. Mairūnai bulvių sriubai, grybų patiekalams, kepant paukštieną, žuvų salotoms, sūriams. Melisos paskanina salotas, padažus, daržoves, visų rūšių sriubas, naudojamas gaminant paukštienos ir žuvų patiekalus.

Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal sodininko, daržininko kalendorių 2018