Šiaurės šalių literatūros savaitė su Zarasų vaikų dienos centro ,,Draugai“ lankytojais

2021 11 22

Apsilankiusi Zarasų vaikų dienos centre „Draugai“ viešosios bibliotekos Ligoninės padalinio bibliotekininkė pristatė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėją. Šiaurės šalių literatūros savaitė, kuri vyko lapkričio 15-21 dienomis, kvietė vaikus ir suaugusius pokalbiams, garsiniams skaitymams apie svajones ir ilgesį. Svajonė ir ilgesys visus apjungė, nors šis laikmetis paženklintas didesnių atstumų, griežtesnių ribojimų, užvertų sienų. Šiais metais skaitymams buvo pasirinkta iš Alandų salų kilusios rašytojos Karin Erlandsson knygos „Perlų gaudytoja“ ištrauka. Popietės Vaikų dienos centre metu buvo skaitoma ištrauka pavadinimu „Jūroje“.

Prieš pradedant skaitymus dalyviai kūrė ,,šiaurietišką skaitymo atmosferą“: gavę po mėlyno popieriaus lapą, karpytų mėlynų ir baltų popieriaus juostelių, jie išlankstė laivelius ir sukūrė „jūrą“. Išlankstytus laivelius pavadino „Svajone“ ir „Ilgesiu“. Žvakių šviesoje skaitomą ištrauką ,,Jūroje“  puošė plaukiantys ,,jūra“ laiveliai.
Vaikai paeiliui skaitė ištraukas, o kiti dalyviai turėjo atidžiai klausytis skaitomo teksto ir atsakyti į užduodamus klausimus. Perskaičius tekstą, buvo kalbama apie dalyvių svajones, ilgesio sampratą. Vėliau visi su išlankstytais laiveliais nuėjo prie Nikajos upės ir paleido juos plaukti.
Plaukti savo svajonių link...

Nijolė Pilac, Zarasų viešosios bibliotekos Ligoninės padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos autorės, Inos Orlovskajos, Juditos Padvaiskienės

Siaurės salys ligonines biblioteka 8

Siaurės salys ligonines biblioteka 7

Siaurės salys ligonines biblioteka 6

Siaurės salys ligonines biblioteka 3

Siaurės salys ligonines biblioteka 2

Siaurės salys ligonines biblioteka 1

Siaurės salys ligonines biblioteka 5

Siaurės salys ligonines biblioteka 4

Siaurės salys ligonines biblioteka 9