Poeto Vytauto Mačernio gimimo 100 metų paminėjimas Salake

2021 10 20

Poetas Vytautas Mačernis sakė: „Vizija – tai mano turtas, svajonė – tai mano dabartis, praeitis ir ateitis. Be jų aš nieko neturiu, be jų daugiau nieko ir nenoriu“. Nuostabu, kad jo nušvitimą liudijantys posmai ir šiuo laikmečiu suteikia dvasios jėgų poeto kūrybos gerbėjams. Spalio 18 d. Salako ir Degučių bibliotekos pakvietė paminėti vieno jauniausių lietuvių literatūros klasiko Vytauto Mačernio 100-ąsias gimimo metines. Renginio metu prisiminta poeto trumpas gyvenimas, tragiška žūtis ir kūrybinis palikimas.

Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Salako ugdymo skyriaus lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Janina Miškinienė pristatė rašytojos Aldonos Ruseckaitės biografinį romaną apie V. Mačernį „Dūžtančios formos“, pasidalino įžvalgomis apie poeto kūrybą. V. Mačernio eiles skaitė Degučių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Asta Gudelienė.
Anksti žuvęs kūrėjas spėjo palikti daug gilių ir jautrių eilėraščių, kuriuos per 100 metų patikrino laikas. Poeto eiles, skambinant gitara, atliko salakiškis Aidas Saladžius. Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo grupė „Mėta“, vadovė Skaidrė Vanagaitė, atliko improvizuotą programą pagal Vytauto Mačernio eiles. Finalinę renginio dainą „Paukščiai“ padainavo Zarasų kultūros centro atlikėjas Viktoras Lapėnas.
Dėkoju renginio dalyviams, kūrėjams bei atlikėjams už drauge sukurtą atminties renginį Vytauto Mačernio metams paminėti.

Danutė Koroliova, Salako bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos autorės

Macernis salake 2

Macernis salake 3

Macernis salake 7

Macernis salake 8

Macernis salake 4

Macernis salake 1

Macernis salake 6