Dienos citata
Galima neapkęsti blogų žmogaus ypatybių, niekšybės, žiaurumo, dviveidiškumo, bet negalima neapkęsti žmonių.
R. Oldingtonas
Kas gali būti saldžiau už šokoladą
Šokolado sudėtyje pagrindą sudaro kakava, kakavos masė, sviestas, šviežias pienas arba pieno milteliai ir cukrus. Siekiant paįvairinti skonį, šokoladas dažnai gardinamas įvairiais priedais. Populiariausios šokolado rūšys yra juodasis, pieninis ir baltasis. Juodasis šokoladas turi daugiausia kakavos – ne mažiau 35 proc. Pieninis yra švelnesnis, bet 25 proc. jo turi sudaryti kakava. Baltasis šokoladas neturi nei kakavos, nei kakavos masės. Švelnus jo skonis išgaunamas naudojant kakavos sviestą, pieną ir prieskonius.
Geriausia šokoladą laikyti sausoje ir vėsioje vietoje. Nelaikykite šokolado šaldytuve – pakinta jo struktūra, o valgant neatsiskleidžia visi jo skoniai. 70 proc. visų kakavos plantacijų yra Vakarų Afrikoje. Daugiausia kakavos užaugina Dramblio kaulo krantas, Gana ir Indonezija. Pasaulyje yra daugiau nei 5 milijonai kakavą auginančių ūkių. Lietuvoje importuotu šokoladu smaguriauta jau XIX a. viduryje. Viena pirmųjų šokolado įmonių buvo 1876 m. Klaipėdoje įsteigta saldainių ir šokolado dirbtuvė. 1913 m. Šiauliuose pradėta virti karamelė, vėliau pradėtas gaminti ir šokoladas. Iš šio fabriko išaugo įmonė „Rūta“.
Romantiškas prancūzų filmas „Šokoladas“ apie jo galias ištirpdyti net kiečiausią širdį įkvėpė lietuvius steigti mažas, pagal unikalius receptus šokoladą gaminančias įmones. Algimantas Jablonskis – garsios ir žinomos tarptautiniu mastu įmonės „AJ šokoladas“ įkūrėjas, šokolado kultūros Lietuvoje plėtotojas knygoje „Šokoladas su pipirais“ aprašo savo kelią į saldžiąją imperiją.
Vartydami Coe, Sophie D.knygą „Tikroji šokolado istorija“ sužinosite, kad šokolado istorija, prasidėjusi Meksikos džiunglėse prieš 4000 metų, actekų naudota kaip valiuta, per Ispaniją pasiekė Europos krantus tapo mėgstamiausiu aristokratų gėrimu.
Pasaulinė šokolado diena liepos 11-oji – puiki proga pasilepinti šokoladu be sąžinės graužaties.
Gyvenime mus daug kas gali pradžiuginti. Kūryba, išvyka, dovanėlė sau ar draugui, meilė ir, žinoma, saldi šokolado plytelė.
Aldona Kazlauskienė, Viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Parengta pagal laikraščius „Utenos diena“ ir „Lietuvos rytas“