Dienos citata
Galima neapkęsti blogų žmogaus ypatybių, niekšybės, žiaurumo, dviveidiškumo, bet negalima neapkęsti žmonių.
R. Oldingtonas
Margučių marginimo būdai su dažais iš gamtos
Nors Velykos šiemet ir bus kitokios, vienas dalykas bus toks, kaip visada – marginti kiaušiniai. Jei nespėjote įsigyti parduotuvinių kiaušinių dažų, nieko baisaus. Kiekvienoje virtuvėje yra bent kelios priemonės, kuriomis kuo puikiausiai galima marginti velykinius kiaušinius. Štai kelios priemonės įvairiausioms spalvoms išgauti.
Raudonai spalvai išgauti galima išmėginti burokėlius ir spanguoles. Smulkia tarka sutarkuokite burokus, įpilkite kelis šaukštus acto ir nakčiai palikite juose mirkti kietai išvirtus kiaušinius – ryte mėgausitės tamsiai raudonos spalvos margučiais.
O jei norisi švelniai rožinės spalvos, pavirkite stiklinę spanguolių su stiline vandens apie 30 minučių. Į atvėsusį nuovirą dėkite kietai išvirtus kiaušinius ir palikite šaldytuve nakčiai.
Melsvą ar jūros spalvą galite pasigaminti iš raudonojo kopūsto. Smulkiai supjaustykite nedidelę raudonojo kopūsto gūžę ir dėkite į puodą, vandens pilkite tiek, kad apsemtų jūsų marginamus margučius. Į puodą su kopūstais pilkite 2-3 šaukštus acto ir virkite 15-20 minučių. Į atvėsusį nuovirą panardinkite virtus kiaušinius ir palikite margintis pernakt.
Jei norite žalio atspalvio, galite panaudoti žaliąją arbatą arba špinatus. Kiaušinius virkite su 50 g žaliosios arbatos, įpylę 2-3 šaukštus acto. Nuovire kiaušinius rekomenduojame palikti pernakt. Tokį patį rezultatą gausite virdami kiaušinius su didesniu kiekiu špinatų.
Geltona spalva margučiai nusidažys panaudojus ciberžolės prieskoninius miltelius. Pakelį ciberžolės prieskonių berkite į puodą, pilkite vandenį ir 2-3 šaukštus acto. Nuovire virkite kiaušinius ir palikite per naktį atvėsti.
O štai sidabriniam atspalviui išgauti galima panaudoti šaldytas mėlynes ir vandenį. Sumaišyti po 4 stiklines šaldytų mėlynių ir vandens, palikti dubenį kambario temperatūroje atitirpti. Panardinkite kietai virtus kiaušinius ir palikite margintis pernakt, kiaušiniai įgaus sidabrinį atspalvį savaime.
Šokoladinė spalva – 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens.
Visoms spalvoms išgauti galioja ta pati taisyklė – kuo mažiau vandens ir kuo daugiau dažančių produktų, tuo spalva bus ryškesnė. Leiskite nudažytiems kiaušiniams natūraliai apdžiūti, o jei norisi blizgaus varianto, patepkite juos alyvuogių aliejumi suvilgyta vata.
Kiaušinių marginimo būdų yra daug. Tradicinis ir geriausiai pavykstantis dažymo būdas yra svogūnų lukštai. Turintys kantrybės ir mokantys tai daryti, be abejonės liks ištikimi kiaušinių marginimui vašku, puošyba vaško ornamentais išsiskiria giliomis tradicijomis. Tai gana daug laiko užimantis darbas.
Dar vienas tradicinis būdas yra skutinėjimas, tai irgi ilgas procesas, tačiau patogus, nes skutinėti galima bet kada ir bet kur.
Naujausi, liaudiškų tradicijų neturintys margučių puošimo būdai – spalvinimas specialiais lakais, lipdukų klijavimas, marginimas lipniomis juostelėmis, siluetais, kaklaraiščiais, puošimas žolyte, siūlais, dekoratyviomis juostelėmis, dekupažo būdu.
Šventinį meniu paįvairinti gali ne tik įprasti kiaušiniai, bet ir kiek mažesni – putpelių. Jie yra ne tik gražūs, turtingi vitaminais, bet ir maistingi. Juos galima valgyti termiškai neapdorotus ir netgi su lukštu, nes šių kiaušinių paviršiuje yra itin daug vitamino D.
Jei norite išsamiau susipažinti su Velykų stalo meniu, marginimo tradicijomis, knygų rasite viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus Mokslo šakų literatūros skyriuje.
Parengė Lidija Kiseliova Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė