Kūčios įdomiau

2020 12 21

Tikriausiai daugelis Kūčių stalui ruošiate dvyliką patiekalų, bet kartais tradicinius gardumynus juk taip norisi paįvairinti kažkuo šiek tiek naujo. Tad siūlome puikius receptukus, kurie pagelbės ieškant įdėjų Kūčių stalui. Žuvis, silkutė, salotos-viskas čia tinkama pasninkui ir atitinka Kūčių tradicijas, o kaip skanu!

Naminiai kūčiukai
Kiekvienas turime savo kūčiukų prisiminimą, atsineštą iš vaikystės, kai mama pasiraitodavo rankoves ir darbas prasidėdavo. O visi namai pakvipdavo Kalėdomis. Pasidalinsime naminių kūčiukų receptu. Pabandykite, galbūt patiks ir jums.
Reikės: miltų 450 g, aguonų 5 šaukštai, cukraus 80 g, vandęns 180 ml, druskos 0,5 šaukštelio.

Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi. Į išsijotus miltus suberkite druską ir aguonas, supilkite aliejų ir ištirpintas mieles. Užminkykite tešlą. Paminkykite apie 10 minučių, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai, kad pakiltų (apie 1 valandą). Iš pakilusios tešlos suvoliokite piršto storio volelius ir supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šaukite į karštą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol kūčiukai gražiai pagels.4389304 fYuUiD

Lašiša orkaitėje su garstyčiomis ir medumi
Reikės: 4 gabalėlių lašišos filė (po ~200 gr), 1 citrinos, 2 šaukštų aliejaus, 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių, 1 šaukšto medaus, 2 skiltelių česnako, šiek tiek druskos, šiek tiek pipirų.
Aliejų, iš citrinos išspaustas sultys, medų, garstyčias, smulkintą česnaką ir pipirus sumaišyti. Šiuo mišiniu lengvai įtrinti lašišos gabalėlius. Juos pagal skonį pabarstyti druska. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikti pastovėti, kol įkais orkaitė. Orkaitę įkaitinti iki 190 C laipsnių. Kepti apie 12 - 15 minučių, priklausomai nuo gabalėlių storio. Patiekiant dar galima pabarstyti smulkintais žalumynais, pvz. krapais ar čiobreliais.lasisos kepsnelis 588a0b981f14d

Korėjietiškos silkės salotos
Reikės: 300 gramų silkių filė, 2 vienetų morkų (vidutinių), 2 vienetų svogūnų (vidutinių), 2 skiltelių česnako (didesnių), 3 šaukštū sojos padažo, 3 šaukštų obuolių acto (arba vyno acto), 2 šaukštų aliejaus, 1 šaukšto sezamo sėklų, 0,5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
Paruošimo būdas: morkas nuskusti ir sutarkuoti šiaudeliais. Svogūną nulupti ir supjaustyti plonais pusžiedžiais. Silkę supjaustyti nedideliais kubeliais. Viską dėti į vieną dubenį. Įspausti česnaką. Užpilti actu, sojos padažu ir aliejumi. Pabarstyti druska ir sezamo sėklomis. Išmaišyti. Padėti į šaldytuvą bent porai valandų (galima ir per naktį), jog skoniai susijungtų. Patiekiant galima papuošti kalendromis ar petražolėmis, pabarstyti sezamo sėklomis.korejietiskos silkes salotos 15c1233b71a7db

Pyragėliai su grybais
Pyragėliams reikės: 80 g. mielių, 0.5 stiklinės pieno, 400 g. miltų, vandens (iš akies, kad tešla neliptų prie rankų, būtų lengvai minkoma), druskos.  Įdarui: džiovintų grybų, svogūno galvos, druskos, pipirų. Kepimui: aliejaus.
Visų pirma užmerkiame grybus, geriausia iš vakaro, po to juos išplauname ir išverdame. Išvirtus sumalame mėsmale kartu su svogūnu ir pakepiname aliejuje su druska ir pipirais. Užmaišome mielinę tešlą: apie 80 g mielių ištirpiname šiltame piene, nuolat maišant pilame miltus (apie 400 g.) ir vandenį. Tešlą užmaišius paliekame iškilti. Be abejonės, galima naudoti ir pirktinę mielinę tešlą, bus žymiai greičiau. Iškočiotoje tešloje su stikline padarome "blynelius" kaip koldūnams, dedame įdarą, kampus užlankstome ir kepame karštame aliejuje.pyragėlia isu grybais

Silkė su šviežiais baravykais ir graikiškais riešutais 
Reikės: 300 g silkės filė, 300 g šaldytų baravykų, 150 g svogūnų, 100 g graikiškų riešutų, druskos, pipirų.
Baravykus atšildome ir apkepiname įkaitintame aliejuje. Atskirai apkepiname svogūnus. Grybus ir svogūnus, sumaišome, sudedame druską ir pipirus, graikiškus riešutus. Atvėsinus uždedame ant lėkštėje išdėliotų silkės filė gabaliukų. silkė kucioms su baravykais

O kuo gi vaišindavosi mūsų protėviai, kai danguje sužibdavo vakarė žvaigždė  ir sėsdavo prie Kūčių stalo? Siūlome pasigaminti. 

Spirginė (arba kitaip vadinama kanapinė)
Šiam mirkalui pagaminti reikia saujos kanapių ir saujos sėmenų sėklų. Sėklas pakepinti sausoje keptuvėje. Atvėsinti ir sutrinti iki vientisos masės, pridėti pipirų, smulkiai supjaustyto svogūno, druskos. Viską išmaišyti,  ir - patiekalas paruoštas. Kanapinė patiekiama su karštomis bulvėmis.Kanapinė


Rasalynė
Reikės: 1 silkės, 2 vidutinio dydžio svogūnų, rauginto burokėlio, pipirų, 1 l skysčio, kuriame, rauginti burokėliai, 1 l šalto virinto vandens.
Išdorotą silkę iškepti krosnyje ar orkaitėje. Išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į molinį dubenį. Sudėti šiaudeliais supjaustytą burokėlį ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Užpilti vandeniu atskiestu burokėlių skysčiu, įberti pipirų, druskos. Valgoma su bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.rasaline
Avižinis kisielius
Reikės: 0,5 kg avižinių miltų, 1,5 l vandens, druskos. Padažui – cukraus arba uogienės.
Avižinius miltus užpilti šiltu vandeniu ir įmesti duonos plutą. Pastatyti per naktį šiltai. Kitą dieną nukošti, per drobę išspausti skysčius. Gautą skystį pasūdyti pagal skonį ir virti 8-10 min., maišant, kad neprisviltų. Atvėsęs jis sustingsta į drebučius. Valgyti su cukrumi ar uogiene.Avižų kiesielius
Kanapių pienas
Reikės kanapių, vandens ir cukraus.
Nuplautas kanapes gerai išdžiovinti ir sugrūsti grūstuvėje. Užpilti trupučiu šilto virinto vandens. Išmaišyti ir nukošti. Paskui užpilti dar daugiau vandens ir pasaldinti cukrumi. Geriamas per Kūčias su kūčiukais. Kanapių pienas

Skaitytojų aptarnavimo Mokslo šakų skyriuje galima rasti begalę knygų su įvairiais maisto ruošimo receptais. Knygas užsisakyti rekomenduojame nuotoliniu būdu.

Parengė Lidija Kiseliova, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė