Dienos citata
Teisybė žino tik du žodžius: "taip" arba "ne".
P. Vaičiūnas
Pasveikinkim bundančią žemę – bibliotekininkės siūlo vaišių stalui
Yra šventė, kuri nudažo pavasarį ryškiomis spalvomis, o namus pripildo jaukios šviesos ir laukimo. Taip, tai – Velykos.
Be abejonių, ant Velykų stalo lyderiauja margučiai. Jie simbolizuoja viso, kas gyva, atsiradimą. Į juos kreipiama daug dėmesio, jie svarbūs ir vaikams ir suaugusiems.
Margučių spalvos taip pat turi svarbią reikšmę. Raudona spalva simbolizuoja gyvybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, geltona – pribrendusius javus. Margučiai kruopščiai dažomi tradiciniais ar moderniais metodais. Čia
Stalo karalienė yra Velykų boba, nuostabiai kvepianti bei kurianti šventinę nuotaiką. Senovėje vaikai ir suaugusieji per Velykas ilgai neidavo miegoti – visi laukdavo sutemų, kai per vakarienę bus dalijama šventinta Velykų boba. Velykų boba būdavo kepama puodynėje duonkepėje. Kai iškepdavo, puodynė būdavo sudaužoma, o pati boba išsipūsdavo, padidėdavo – atrodydavo lyg tikra. Ji būdavo pateikiama su specialia šiai progai virta vyšnių uogiene.
Siūlome pasigaminti!
Jums reikės:
25 g mielių, 150 ml pieno, 100 g sviesto, 700 g miltų, 3 vnt. kiaušinių, 100 g razinų, žiupsnelio druskos.
Glazūrai: 3 virtuvinių šaukštai cukraus pudros, 1 virtuvinio šaukšto citrinos sulčių, 1 valgomojo šaukšto romo (neprivaloma).
GAMINIMAS
Mieles ištrinti su keliais šaukštais cukraus bei trupučiu pieno. Šiek tiek pašildyti. Palikti, kad mielės suputotų.
Pakaitinti likusį pieną, į jį sudėti sviestą, druską, bei likusį cukrų. Atvėsinti, supilti mielių masę.
Suberti miltus, gerai išmaišyti. Uždengti bei palikti šiltai maždaug valandai, kol tešla padvigubės.
Kai tešla pakyla, įmušti kiaušinių trynius. Gerai išmaišyti. Atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus. Suberti razinas. Labai gerai išsukti.
Tešlą sukrėsti į tradicinę velykinės bobos kepimo formą, išteptą sviestu bei pabarstytą miltais. Tešlos turėtų būti iki pat viršaus.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių. Pilnai atvėsinti ir atsargiai išimti iš formos.
Glazūrai visus produktus sumaišyti. Aptepti velykinio pyrago viršų. Galima pabarstyti cukriniai pabarstukais arba papuošti cukrinėmis gėlytėmis.
Seniau per didįjį šeštadienį moterys kepdavo ne tik Velykų bobą, bet ir kitų pyragų. Senieji pyragų receptai būdavo panašūs į Velykų bobos receptą.
Štai keli iš jų.
Mielinis vyniotinis
Reikės: 1 kg miltų, 1 pakelio sausų mielių, 1 kiaušinio, 1 stiklinės cukraus, 600 ml pieno, 200 g sviesto.
GAMINIMAS
Į dubenį suberkite miltus, mieles, supilkite šiek tiek pašildytą pieną. Šaukštu išplakite kiaušinį su cukrumi ir supilkite į tešlą. Išmaišykite.
Palikite tešlą 1 valandai, kad ji pakiltų. Išlydykite sviestą. Iškočiokite tešlą kaip blyną maždaug pusės centimetro plonumu ir sulaistykite sviestu, pabarstykite cukrumi.
Tešlos lakštą, kuris turėtų būti maždaug 70 cm skersmens, padalykite į 4 dalis. Kiekvieną dalį susukite. Vyniotinius patepkite kiaušinio plakiniu ir maždaug pusvalandžiui pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kai vyniotiniai pakils ir gražiai paruduos, ištraukite iš orkaitės. Skanaus!
Bandelės su obuoliais
Reikės: 1 pakelio sausų mielių (7 g) arba 25 g šviežių, 100 g cukraus, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 3 kiaušinių, 200 ml pieno, 60 g sviesto, 3 valgomų šaukštų aliejaus, 500-600 g miltų, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų.
Įdarui: 5 didelių obuolių, 50 g sviesto, 100 g cukraus, viena antroji arbatinio šaukštelio cinamono.
GAMINIMAS
Obuolius nuplauti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti cukrų, obuolius, cinamoną ir troškinti, kol išgaruos susidariusios sultys. Ataušinti.
Pieną pašildyti, tuomet sumaišyti su mielėmis ir cukrumi, sudėti išplaktus kiaušinius, minkštą sviestą, aliejų bei miltus su druska.
Minkyti 5-10 min., kol tešla taps lygi ir elastinga. Išminkytą tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir šiltai kildinti apie 1 valandą. Pakilusią tešlą padalinti į 4 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočioti nelabai storą apskritimą ir jį supjaustyti į 8 dalis. Ant kiekvieno trikampio dėti šiek tiek įdaro, susukti kaip ragelį ir šiek tiek paspausti šonus, kad neišbėgtų įdaras.
Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje keptuvėje, kol bandelės gražiai paraus apie 15-20 min. Praaušusias bandeles galima dar pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
Netikras zuikis
Jums reikės: 0,5 kg maltos vištienos arba kalakutienos, 1 svogūno (svogūną pakepinti), 3 skiltelių česnako (smulkinto), 2 piene išmirkytų batono riekelių arba džiūvėsėlių, 1 kiaušinio, 1 morkos, 2 šaukštų majonezo, po žiupsnelį druskos, pipirų, prieskonių.
GAMINIMAS
Į vištieną įmuškite kiaušinį, sudėkite piene mirkytas batono riekeles, suberkite prieskonines žoleles, sutarkuokite morką, keptą svogūną ir česnaką. Viską gerai išmaišykite. Suformuokite vieną arba du nedidelius zuikius. Iš pipirų ir kadagių uogų padarykite akytes ir burnytę, o iš lauro lapų – ausytes. Zuikį apliekite aliejumi ir pašaukite į įkaitintą iki 180 laipsnių C orkaitę. Kepkite, kol paruduos zuikio paviršius (apie 30- 40 min). Skanaus!
Vištienos ir ananasų mišrainė
Jums reikės: vištienos – 400 g, konservuotų kukurūzų – 1 indelis, konservuotų ananasų – 1 indelis, agurkų – 3 vnt., majonezo – 3 šaukštai, pipirų pagal skonį.
GAMINIMAS
Keptą vištieną smulkiai supjaustykite. Konservuotus kukurūzus ir ananasus nusunkite. Agurkus ir ananasus supjaustykite. Viską pagardinkite pipirais ir sumaišykite su majonezu. Skanaus!
Orkaitėje keptas šoninės vyniotinis
Jums reikės: 1 kg gražios šoninės, 3-4 arbatinių šaukštelių džiovinto mairūno arba čiobrelių, 1 arbatinio šaukštelio smulkintų džiovintų pomidorų, 0,5 arbatinio šaukštelio džiovintos paprikos, 3 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų pipirų,
GAMINIMAS
Vidinį šoninės gabalą apibarstykite smulkintais džiovintais pomidorais, paprika, druska, pipirais, įspauskite ir įtrinkite česnaką, šiek tiek pabarstykite į vidų mėgstamų žolelių (mairūno, čiobrelio ar raudonėlio). Labai standžiai susukite ir sutvirtinkite siūlu (apvyniokite kaip vyniotinį). Vyniotinį apvoliokite džiovintose žolelėse, suvyniokite į aliuminio foliją, palikite ~ 1 h pasimarinuoti, o po to dėkite į kepimo skardą. Įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir kepkite 170 °C orkaitėje apie 1 valandą (1 kilogramui mėsos – 1 valanda). Palikite atvėsti, o atvėsus plonai supjaustykite. Skanaus!
Mes, lietuviai – tradicijų puoselėtojai. Nuo seno žinome, kas ir kaip. Tad taip ir palikime. Tegu vaikai mato, semiasi patirties ir kuria savas tradicijas.
O ruošdamiesi stalui pasiklausykite įgarsintos knygos „Velykų istorija"
Jaukaus laukimo!!!
Parengė Lidija Kiseliova, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė ir Saulė Pelekienė, Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja