Psichologo patarimai karantino metu

2020 03 26


Karantino metu, daugelis įmonių, kurios turi galimybę, persikėlė į nuotolinį darbą ir daugelis žmonių, kurie neturėjo laiko sustoti ir pailsėti anksčiau, persikėlė visus savo reikalus į namų erdvę. Kai kuriems darbas kaip ir anksčiau užima visą dieną, o kažkam atsirado daug laisvo laiko. Taigi, labai svarbūs psichologo patarimai.

Esamomis aplinkybėmis būtina atskirti, kur baigiasi darbas ir prasideda asmeninis gyvenimas.

Visų pirma, jums reikia išlaikyti įprastą kasdienybę. Keltis ryte, kaip ir anksčiau, nusiprausti ir susitvarkyti.

Ir net apsirengti darbo (arba sąlygiškai darbo) drabužiais. Faktas yra tai, kad jei kasdien sėsite prie kompiuterio tiesiai su savo pižama, po truputį galite supainioti ne tik darbą ir kasdienį gyvenimą, bet ir prarasti savo savigarbą.

Baigę darbą, galite persirengti ir taip nustatyti, kad šiandien darbas baigtas – atėjo laikas šeimai.

Prisiminkime, kad ir kaip nerimaujame, turime likti priverstiniame karantine. Šioje situacijoje yra ir keletas privalumų. Pavyzdžiui, tie, kurie visada svajojo apie laisvą tvarkaraštį ir darbą namuose, gali teisėtai organizuoti savo „namų biurą" ir suprasti ar jiems patinka ši darbo galimybė. Kiti gali išnaudoti savo laisvą laiką darant tai, kam jo visada trūko. Pavyzdžiui, užsiimti maisto gaminimo receptais ir pradėti gaminti daugelį įvairių skanumynų.

Nauda akivaizdi – patrauklus užsiėmimas ir džiaugsmas jūsų namiškiams. Na, jei anksčiau jūs tiesiog nuolaidžiavot „meile" maistui –pakeiskite kryptį, užsiimkite sportu. Pasirinkite treniruotes Youtube video kanale – ir pirmyn! Kai pamatysite lieknesnės figūros (formų) rezultatą, jūs turėsite kuo didžiuotis.

Na, jei nesate sužavėtas tokia veikla, perstumdykite baldus, pasidarykite kosmetinį remontą.

Žaiskite su vaikais, skaitykite knygas, suraskite sau įdomiausią užsiėmimą pasaulyje. Galų gale, bet kokioje situacijoje mes visada turime tik du pasirinkimus. Arba liūdėti, arba suprasti, kas šioje situacijoje yra naudinga ir gera. Ir būtent su šiomis pozityviomis mintimis gyventi toliau!

Parengė Saulė Pelekienė, Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja