Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetis

2020 03 06

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje abonemente parengta paroda „Kovo 11-oji atvėrė pasaulį Lietuvai". Susipažinkite!

2020 m. kovo 11-ąją švęsime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį. Prieš 30 metų Kovo 11-ąją žinia apie atkurtą Lietuvos Nepriklausomybę pasklido po visą pasaulį.

1918 m. vasario 16 d. atkūrusi Valstybę ir Pirmosios Lietuvos Respublikos laikais subrendusi visuomenė net sovietinės okupacijos metais, išsaugodama valstybingumo tradicijas ir gindama pamatines laisvės idėjas, įrodė, kad Nepriklausomybė jai yra didžiausia vertybė.

1988–1990 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis suteikė Lietuvos visuomenei politinės saviraiškos galimybę, o Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas (1990–1992) atkūrė Nepriklausomą valstybę. Jo sprendimai leido telktis ir reikštis Lietuvos piliečių valiai. Todėl 1992 m. priimta Lietuvos Respublikos Konstitucija tapo ilgiausiai modernios valstybės istorijoje veikiančiu pagrindiniu šalies įstatymu.

1991 m. sausio 13-oji – didžiausia XX a. Lietuvos visuomenės pergalė, pasiekta ginant laisvės idėją, žmogaus orumą ir pamatines demokratines Europos vertybes.

Lietuva šiandien – Europos ir pasaulio dalis. Esame atsakingi Europos Sąjungos ir NATO aljanso nariai. Nepriklausomybės laikotarpiu išlaikėme svarbius pilietiškumo ir bendruomeniškumo egzaminus, sustiprėjo mūsų visuomenė: sėkmingai veikia demokratiniai valstybės institutai, vertinamos ir ginamos žmogaus teisės bei laisvės. Lietuvos visuomenė gyvena unikalių galimybių akivaizdoje. Dabar geriausias laikas įvertinti tai, ką jau turime, kuo galime didžiuotis, ir išnaudoti Nepriklausomybės teikiamas galimybes, drauge švęsti ir kurti mūsų Valstybės ateitį.

Parengė Aldona Kazlauskienė

Viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Parengta pagal https://lietuva.lt/lietuvos-nepriklausomybes-atkurimo-trisdesimtmetis/

Nuotraukos Saulės Pelekienės

GALERIJA