„Knygos yra gerai, nes...“

2020 02 12

„Knygos yra gerai, nes... Skaitydamas gali kažkur nuklysti ir išlįsti, suklysti ir išdrįsti, ištirti ir patirti, išbandyti ir pasimatuoti... kitus pasaulius ir kitų gyvenimus, kad suvoktum – tavasis irgi visai nieko."

Taip apie knygų skaitymą yra pasakiusi rašytoja Ignė Zarambaitė. Ir manau, kad su šiais žodžiais visi sutiks. Juk kiekvienas skaitydami atsiduriame vis kitame pasaulyje, susitinkame vis naujus veikėjus, su jais susidraugaujate, o gal smerkiame... Tam knygos ir yra skirtos, todėl jas ir skaitome...

Kaip ir kasmet vasario mėnesį į Dusetų K. Būgos biblioteką susirenka mažieji skaitytojai, kad pasidalintų įspūdžiais apie knygas, išrinktų geriausią Metų knygą. Todėl ir ši vasario 12-osios popietė buvo skirta Metų knygos vaikams rinkimams. Popietės metu buvo prisimintos visos penkios knygos, pretenduojančios tapti geriausia knyga. Pirmoji pristatyta knyga Ignės Zarambaitės „Stebuklingi senelio batai". Ar tikrai senelio batai stebuklingi? Š šį klausimą bandė atsakyti penktokai Emilis, Gabija S. ir Viltė, kurie ne tik pasidalino savo įspūdžiais, bet ir visiems perskaitė labiausiai patikusius pasakojimus. Antroji knyga – Tomo Dirgėlos „Benas – sapnų siuvėjas". Kadangi visai neseniai vyko labai smagus susitikimas su šiuo rašytoju, tai beliko tik prisiminti, ar susigrąžino Benas tą stebuklingą adatą. Žinoma, visi vaikai atsakymą žinojo. Ketvirtokai Meda ir Dainius pristatė trečiąją knygelę. Tai Pauliaus Norvilos „Strykt pastrykt". Ši knyga ketvirtokams labai patiko, nes jie paragino ir kitus savo draugus balsuoti už šią knygą. Ketvirtąją knygą Dovilės Zavedskaitės „Lietus ir skafandras" pristatė penktokai Gabija V., Simona ir Liucija. Mergaitės papasakojo, kas joms labiausiai patiko ir perskaitė ištraukėlę vaidmenimis. Nuotaikingiausiai buvo pristatyta šeštokių penktoji knyga – Vytauto V. Landsbergio „Pūkio pasakos". Visus sužavėjo Uršulės ir Linos suvaidinta pasaka apie karalių. Po tokio smagaus pristatymo, skaitytojai buvo pakviesti balsuoti už labiausiai patikusią knygą. Mažieji gavo po sagutę, kurią turėjo įmesti į meniškai išpuoštą indą prie šalia esančios labiausiai patikusios knygos. Daugiausiai sagučių surinko Ignės Zarambaitės knyga „Stebuklingi senelio batai".

Belieka sulaukti, kuri knyga bus išrinkta 2019 Metų knyga vaikams. Galbūt būtent ši, išrinkta mūsų mažųjų skaitytojų?

Svarbiausia, nepamirškite skaityti knygų! Juk, kaip yra pasakęs rašytojas V. Sarojanas: „Kiekviena knyga gali padaryti gražesnį, jeigu ne visą žmogaus gyvenimą, tai bent jo dalelę."

Ema Grigaitė, IIg klasė
Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija

GALERIJA