Kvalifikacinė išvyka į Latvijos bibliotekas

2019 09 15

Rugsėjo 11-12 dienomis Zarasų viešosios bibliotekos darbuotojos Saulė ir Jolanta dalyvavo kvalifikacinėje išvykoje į keturias Latvijos bibliotekas: Rundalės, Jelgavos, Jūrmalos ir Ventspilio.


Išvyką iniciavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešoji biblioteka. Dalyvavo Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų dvidešimt specialistų. Susipažinta su pasakojimo metodu, kurį šios bibliotekos taiko jau ne vienerius metus ir pasidalinta gerąja patirtimi aptarnaujant neįgaliuosius ir socialinę atskirtį patiriančius lankytojus.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė supažindino su Panevėžio ir Utenos apskričių viešųjų bibliotekų neįgaliesiems ir socialinę atskirtį patiriantiems vartotojams skirtais projektais, edukaciniais ir kultūriniais renginiais, kuriamomis paslaugomis, mokymais.

Kurgi slepiasi mūsų šeimų ir vietovių istorijos, kaip reikia auginti pasakotojų bendruomenę, kaip šiandieną plėtoti pasakojamąją kultūrą – tai temos, kurias pristatė Latvijos bibliotekininkai. Ir darė tai labai kūrybiškai ir nuoširdžiai.

Rundalės biblioteka atidaryta tik šiomis dienomis. Šios bibliotekos specialistė Aelita Ramane yra pati tapusi pasakotoja. Ji artistiškai pasakojo kaip tapti profesionalia pasakotoja, įtraukė mūsų grupę į praktinius pasakų kūrimo užsiėmimus. Ventspilio Parventas filialo vedėja Igeta Gredzena pristatė į susitikimą atvykusias bibliotekoje įsikūrusio pasakotojų klubo nares. Klubas tapęs vieninga šeima ir stipria bendruomene, puoselėjančią istorinę atmintį. Jelvagos biblioteką bibliotekininkė Baiba pristatė kalbėdama apie rašytoją Janis Jonevs ir jo knygą „Jelgava 94", kurioje jis ir aprašė savo vaikystės prisiminimus, susijusius su šia biblioteka. O naujutėlės Jurmalos (Dubulti) bibliotekos bibliotekininkė Inguna Radzina prisistatė, kalbėdama mielų lėlių – įvairių knygų personažų – lūpomis. Rengdamasi pasakoti vaikams apie naujas knygas, ji pasiuva vis naują lėlę pagal knygos iliustracijas.

Išvykos metu organizuotos ekskursijos po bibliotekas, susipažinta su kitomis bibliotekų paslaugomis įvairioms vartotojų grupėms.

Jolanta Lementauskienė, direktoriaus pavaduotoja, Saulė Pelekienė, Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukos J. Lementauskienės

GALERIJA