Leokadija Malcienė

2014 02 03

2010-aisiais premija skirta Leokadijai Malcienei (Lukošiūnaitė, g. 1935 m.) už indėlį populiarinant Zarasų kraštą ir jo žmones. Parašė romaną ,,Popierinių gėlių žaidimai” (2007), apsakymų knygą vaikams ,,Po pienės pūkeliu” (2008), prisiminimus ,,Mykolo Riomerio gimtinėje” (2009).

<...> Ką tik skaisčiai švietusi saulutė ėmė blankti, sušiureno lengvas vėjelis ir iš kažkur atplukęs padangėje pakibo tamsus debesis. Poilsiautojai sujudo. Vieni ėmė skubiai rengtis, kiti  krovėsi į krepšius drabužius, rūpestingai išpurtę iš jų smėlį. <...> Indrutė ramiai ir dalykiškai mamą pamokė: „Neskubėk, neskubėk! Tegu sau lyja. Zuikynėje surasime pienę.“
–    Renkis greičiau, – skubino mama. – Matai, kad lietus jau visiškai ant nosies. Sušlapsime kaip ančiukai. Čia nepadės nei pienės.
–    Kaip nepadės?, – nustebo Indrutė. – Taigi pasislėpsime po pienės pūkeliu.
O lietus jau iš tikrųjų buvo čia pat. Vienas kitas lašelis jau kaptelėjo į akimirksniu papilkėjusį pajūrio smėlį. Poilsiautojų pliaže beveik neliko, tik Indrutė žiūrėjo į mamą nustebusiomis akimis. Jai buvo neaišku, kodėl reikia skubėti namo nuo lietaus, kai čia pat esančioje Zuikynėje tiek daug žydėjusių pienių ir nuo lietaus galima pasislėpti po pienės pūkeliu.
       
(Ištrauka iš apsakymo „Po pienės pūkeliu“)