Mergaitė keistoje šalyje

2021 04 29

Olsberg, Karl (1960–)
Mergaitė keistoje šalyje / Karl Olsberg ; iš vokiečių kalbos vertė Indrė Dalia Klimkaitė. - Kaunas : Debesų ganyklos [i.e. Terra Publica], [2020]. - 332, [3] p. : portr. ; 23 cm. 

Populiarus vokiečių autorius Karl Olsberg paaugliams ir jaunimui skirtame trileryje„Mergaitė keistoje šalyje“ ir toliau nagrinėja knygoje „Berniukas baltame kambaryje“ pradėtas temas bei kelia daugybę filosofinių klausimų apie žmonijos ir technologijų ateitį.
„Berniukas baltame kambaryje“ – pirmoji ciklo dalis, kuri iš karto sulaukė milžiniško populiarumo, puikių atsiliepimų bei buvo apdovanota prestižinėmis premijomis. Rašytojas kėlė daugybę klausimų apie dirbtinį intelektą ir skatino skaitytojus mąstyti, kur link vystosi technologijos. „Mergaitė keistoje šalyje“ – nauja istorija, kurią galima skaityti savarankiškai, nors akyli skaitytojai ras sąsajų su ankstesne knyga.
Pagrindinė veikėja – Sofija. Ji paauglė, auganti uždaroje ir itin religingoje bendruomenėje. Vaikai mokykloje mokomi, kad už Apšviestųjų slėnio ribų vyksta karas ir tik Dievo išrinktieji išsigelbėjo, o dabar gali gyventi saugiai bei taikiai. Taisyklės slėnyje itin griežtos. Čia draudžiamos bet kokios technologijos, išorinio pasaulio knygos ir kiti informacijos šaltiniai. Juk žinios – pavojingos.
Sofija susidraugauja su gretimo kaimelio gyventoju Mirku. Vaikinas kelia daug nepatogių klausimų, rodo Sofijai uždraustas knygas apie žemės kilmę ir evoliucijos teoriją bei merginos širdyje sėja daugybę abejonių. Vieną dieną jis dingsta. Mylimojo ieškoti iškeliavusi Sofija už Apšviestųjų slėnio ribų randa ne karo nuniokotą žemę, o aukščiausių technologijų apsuptą visuomenę. Viskas, kuo ji tikėjo visą gyvenimą, pasirodo yra netiesa.

Knygą rasite Vaikų literatūros skyriuje.

mergaite keistoje salyje