Mėsos turgus

2020 11 19

Dawson, Juno (1981-)
Mėsos turgus : nematomas modelių gyvenimas / Juno Dawson ; iš anglų kalbos vertė Gabrielė Virbickienė. - Vilnius : Alma littera, 2020 (Gargždai : ScandBook). - 397, [2] p. ; 22 cm.

Britų autorės Juno Dawson jaunimui skirta knyga „Mėsos turgus: nematomas modelių gyvenimas“ apima mados, feminizmo ir savęs atradimo temas, tačiau kartu tai yra pasakojimas apie mados pramonės užkulisius.
Janos Novak gyvenimo istorija skamba stereotipiškai. Ji aukšta, liekna ir gėdijasi savo kūno, kol vieną dieną, jos pačios ir aplinkinių nuostabai, merginą pastebi mados agentai ir šešiolikmetė patenka į žvaigždžių pasaulį. Tačiau mados industrija tiek pat klastinga, kiek ir žavi, čia kiekviename žingsnyje tave stebi plėšrūnas. Jana – jauna mergina iš Londono, iškelta į aukštumas, tačiau, kuo aukščiau esi, tuo žemiau gali kristi.
Skaitytojas seka paskui Janą ir kartu patiria pakilimus bei nuopolius, kurie ženklina modelio kelią. Iš pradžių top modelio gyvenimas atrodo saldus, tačiau po truputį ima ryškėti ir tamsiosios šios profesijos pusės. Tai nuolatinis spaudimas atitikti tam tikrus išvaizdos standartus, kas sukelia mitybos problemas, o modeliai, norėdami išsaugoti energiją ir gyvybingumą, įninka į narkotikus. Tai ir konkurencija, ir priekabiavimas, ir pavydas.
„Mėsos turgus“ siunčia svarbią žinią paaugliams ir visiems skaitytojams apie kūno įvaizdį ir mados pramonės tikrovę. Tai ne tik mados ir jos užkulisių istorija, bet ir širdį veriantis pasakojimas apie savęs atradimą ir tai, ką reiškia iš tikrųjų būti savimi.

Knygą rasite ar galėsite rezervuoti Vaikų literatūros skyriuje.

mesos turgus nematomas modeliu gyvenimas