Karalaitė ant stiklo kalno

2019 02 11

Karalaitė ant stiklo kalno : dvylika gražiausių lietuvių stebuklinių pasakų ir dar viena / pasakas atrinko ir rinkinį sudarė Jūratė Šlekonytė, Gytis Vaškelis ; iliustracijos Mariaus Jonučio. - Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2018. - 142, [2] p. : iliustr.

Pasakos – tai labai svarbi mūsų vaikystės dalis. Tuomet tai buvo tik įdomios istorijos prieš miegą, o dabar – kūriniai, kuriuos analizuojame mokykloje.

Pasaka – tai vienas svarbiausių ir labiausiai žinomų pasakojamosios tautosakos žanrų. Jos gali būti stebuklinės, gyvūnų, melų, pasakos be galo, buitinės, novelinės bei daugybė kitų. Mes šiandien aptarsime stebuklų pasaką „Karalaitė ant stiklo kalno“, jos laiką ir erdvę.

Visų pirma stebuklinėms pasakoms labai svarbus ciklinis laikas. Po dienos ateina vakaras, po to vėl diena. Ir taip metai iš metų. Lietuvių liaudies pasakoje ,,Karalaitė ant stiklo kalno“ aprašoma, kaip sūnūs turėjo naktį ateiti ant tėvo kapo. Tuomet įvyko stebuklas. Būtent peržengus žmogiškąją šviesos ribą, tamsiuoju paros metu prakalbo tėvo dvasia ir apdovanojo jauniausiąjį sūnų, nes tik jis paklausė tėvo prašymo.

Knygą rasite arba galėsite rezervuoti Vaikų literatūros skyriuje.