Zarasų viešosios bibliotekos MODERNAUS PRIESTATO ATIDARYMAS

2015 11 02

         Spalio 30 dieną duris atvėrė modernus viešosios bibliotekos priestatas. Savitos architektūros pastate sukurtos atviros ir transformuojamos erdvės.

         Naujajame pastate I aukšte įrengta parodų erdvė. Įėjusius pasitinka nuostabi tapytojos, kraštietės Nomedos Saukienės darbų paroda „Iš laukų ir pievų. Mėlyna", stiklinėse vitrinose - paroda poetui, kraštiečiui Pauliui Širviui. Tarp kuklių asmeninių daiktų, puošni šilko prijuostė, skirta didžiajai jo gyvenimo meilei – Alfonsai Žegliūnaitei, ir kiti įdomūs eksponatai iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, susiję su poetu Pauliumi Širviu.
         II aukšte įkurta viešų renginių ir kūrybinio laisvalaikio erdvė vaikams, mediateka su 3D kinu, kilnojama medijų studija, kurios įrengimas finansuojamas Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2" ir Kultūros ministerijos lėšomis.
        III aukšte įrengta individualiam ir grupiniam darbui pritaikytą erdvė, periodikos skaitykla, mokslo populiariosios literatūros lentynos, kavinė su iš visur atsiveriančiais nuostabiais vaizdais į Zarasaičio ežerą ir terasa poilsiui bei renginiams. Įrengtas liftas, visos bibliotekos priestato erdvės pritaikytos ir neįgaliesiems skaitytojams. Naujasis pastatas su senuoju jungiamas praėjimu per priestato II aukštą.
         Simbolinę naujo pastato atidarymo juostą perkirpo atidarymo šventėje dalyvavę Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, Kultūros ministras Šarūnas Birutis, Seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas ir Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas, kraštietis kompozitorius Faustas Latėnas. Kunigui Dekanui Remigijui Kavaliauskui pašventinus pastatą ir palinkėjus Dievo palaimos, atidarymo šventė vyko I aukšto galerijoje.
      Atidarydama renginį direktorė Danutė Karlienė dėkojo rajono valdžiai, kuri ryžtingai apsisprendė baigti priestatą. Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas kalbėjo apie savivaldybės tarybos susitelkimą, džiaugėsi prasmingo įvykio ir šventės proga, nes priestatas buvo statomas nuo 2006 metų. „Šiandien biblioteka yra intelektualinės minties centras, tiltas tarp praeities ir ateities, vietos bendruomenės bendrystės erdvė", – kalbėjo meras. Jis išreiškė tikėjimą, kad naujos erdvės suteiks naujų galimybių pažinimui, nes sukurta draugiška erdvė studijoms, mokslui ir bendravimui, ir palinkėjo likti traukos centru, stiprėjančiu ir augančiu, generuojančiu inovatyvias idėjas Zarasų kraštui.
       LR Seimo pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas pastebėjo, kad džiugu, jog atsiranda nauji kultūros židiniai, ir nuoširdžiai sveikino darbuotojus, gavusius geras darbo sąlygas, ir skaitytojus, gavusius naujas erdves. Jis pagerbė Zarasų miesto Garbės pilietį Lionginą Abarių, įteikdamas Seimo apdovanojimą - ženklą „Už nuopelną Lietuvai".
        Sakydamas sveikinimo kalbą LR Kultūros ministras Šarūnas Birutis kalbėjo, kad bibliotekos nesistato taip lengvai, kaip norėtųsi, ir įvertino, kad Zarasai turės naują biblioteką su puikiausiu vaizdu Lietuvoje. Pasak ministro Š. Biručio, šiandien biblioteka – globalios informacijos centras, ji šviesi ir kintanti, nes ir informacija kinta labai greit, todėl bibliotekininkai turi būti universalūs savo gebėjimu valdyti įvairias temas, suburti bendruomenę ir diskutuoti įvairiomis temomis.


      Už pasišventimą bibliotekinei veiklai, inovatyvių idėjų ir paslaugų teikimą, modernių kultūros erdvių kūrimą ir svarbų indėlį telkiant bendruomenę Ministras apdovanojo bibliotekos direktorę Danutę Karlienę Padėkos raštu.


        Seimo narys Algimantas Dumbrava, dėkodamas Kultūros ministerijai, kalbėjo, kad dideli projektai kuriami su komanda ir bendraminčiais. Jis pastebėjo, kad Zarasuose gyvenamas kultūriškai aktyvus gyvenimas, ir pakvietė ministrą Šarūną Birutį apsilankyti Zarasų bibliotekos kultūros renginiuose.
        Bibliotekų globėja ir bičiulė, poetė, Seimo narė Dalia Teišerskytė kalbėjo, kad 2008-uosius metus paskelbus Skaitymo metais , dar penkerius metus vyko gražus skaitymo skatinimo judėjimas. Dabar skaitymas mažėja, bet, poetė sakė tikinti, kad knygos niekas neužgoš. Jei skaitymas vaikui prasidės jam dar esant mamos įsčiose, augs skaitanti tauta.
       Sveikindamas Seimo narys Rokas Žilinskas sakė, kad biblioteka yra šviesos šaltinis, ir reikia mūsų visų pastangų, kad šviesos būtų daugiau.
         Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas, Zarasų krašto Garbės pilietis, kompozitorius Faustas Latėnas, perduodamas Premjero dovaną – paveikslą, kalbėjo, kad jį su biblioteka sieja gražūs vaikystės prisiminimai. Jis sakė tikįs, kad ateis laikas, kai kultūra kils aukštyn.
      Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorius Renaldas Gudauskas džiaugėsi kartu šiuo modernėjančiu žingsniu, džiaugėsi, kad Zarasų viešoji biblioteka dalyvauja „Bibliotekos pažangai 2" projekto įgyvendinime. Direktorius linkėjo įkvėpimo ir inovatyvių sprendimų, besilankantiems atrasti bibliotekoje tai, kas prisidėtų prie prasmingesnio ir pažangesnio gyvenimo perspektyvos ir išreiškė viltį, kad ir nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos pastatas bus baigtas renovuoti greitu metu.
        Architektas Kęstutis Akelaitis sakė, kad kurdamas priestato projektą įkvėpimo sėmėsi žiūrėdamas į atsiveriančius vaizdus pro skaityklos didžiuosius langus, ir norėjo, kad pro naujo pastato langus atsivertų panašūs vaizdai į gamtą. UAB „NIMETUS" techninių reikalų direktorius Gintautas Vaitiekūnas pasidžiaugė darniu bendradarbiavimu su direktore Danute Karliene, vykdant statybos darbus.
       Šventiniame renginyje dalyvavo ir sveikino Zarasų rajono mero pavaduotojas Arvydas Steponavičius, savivaldybės Administracijos direktorius Ramūnas Keršys, direktoriaus pavaduotoja Aušra Lamanauskienė, Mero patarėjas Vilhelminas Kuzmickas. Dalyvavo Kultūros ministerijos Muziejų, bibliotekų ir archyvų skyriaus vedėja dr. Rūta Pileckaitė ir Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė, Ministro pirmininko patarėja Auksė Kontrimienė, Teisingumo ministro patarėjas, miesto garbės pilietis Petras Papovas.
        Pasveikinti į atidarymą atvyko kolegos – Daugpilio (Latvija) Latgalės centrinės bibliotekos direktorė Jelena Šapkova, pavaduotoja Dzidra Stupane, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktorius, LBD tarybos pirmininko pavaduotojas Petras Zurlys, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė, Utenos Antano ir Motiejaus Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė ir buvusi Zarasų viešosios bibliotekos darbuotoja, dabar Utenos viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Regina Mikalauskienė, Rokiškio raj. sav. Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, sveikinusi ir Viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkės Danguolės Abazoriuvienės vardu, Visagino viešosios bibliotekos direktorė Dalia Sargūnienė, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė, Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė, direktoriaus pavaduotoja Simona Žilienė.

       Atidarymo proga šiltai sveikino Zarasų švietimo, kultūros, žiniasklaidos, sveikatos įstaigų vadovai – Zarasų Ąžuolo gimnazijos direktorius Rimantas Bikulčius, Pauliaus Širvio progimnazijos direktorė Aldona Navickienė, Santarvės pradinės mokyklos direktorė Valerija Palivada, BP2 projekto partnerė Zarasų meno mokykla ir direktorė Sigita Keršienė, Kultūros centro vadovė Jūra Nastajienė, Zarasų krašto muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė, Dusetų dailės galerijos – kultūros centro vadovas Alvydas Stauskas, rajono laikraščio „Zarasų kraštas" redaktorius Valdas Šerėnas, VšĮ pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Audronis Barisevičius ir gydytoja Violeta Barisevičienė. Zarasų miesto garbės pilietis mokslininkas Dr. Lionginas Radzevičius dovanojo angelą, o kompozitorius Lionginas Abarius du muzikinius kūrinius, kuriuos atliko akomponuojant dukrai Dainai Lazauskienei.
       Naujo pastato atidarymo metu buvo atidaryta tapytojos Nomedos Saukienės darbų paroda. Skelbdama tapytos darbų parodą atidaryta, parodos autorė, tapanti gėles, juokavo, kviesdama Lietuvos žmones neužtverti pievų tvoromis ir sėti rugius su rugiagėlėmis. Kartu su parodos autore džiaugėsi į parodos atidarymą atvykusi poetė Meilė Kudarauskaitė.

        Šventės dalyviams griežė smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis ir smuikininkė Viktorija Čepinskienė.
     Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos priestato projektas buvo įtrauktas į Valstybės investicijų programą. Viso projekto vertė – apie 2,5 mln. Eur. Projektą administruoja Zarasų rajono savivaldybė.

        Šventinio renginio rėmėjas UAB „NIMETUS".
       

     Dėkojame visiems šventinio renginio garbiems svečiams ir bičiuliams už dovanas, šypsenas ir palinkėjimus !

    Lai pildosi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės – Bitės bibliotekos bendruomenės palinkėjimas:
... Atidarysite Saulėtekių-saulėlydžių beribę panoramą..
Iš plauks visi čionai, aplenkę Luvrą, Pradą, Ermitažą,
O jūsų didžios svajos gaus dar neregėtą grąžą.

Parengė Jolanta Lementauskienė

GALERIJA