„Amžinas būties ratas“

2020 02 21

„Do-ne-lai-tis !
Klausykit, skamba kaip varpas.
Do-ne-lai-tis !


Klausykit, skamba kaip kardas.
Do-ne-lai-tis !
Klausykit, skamba kaip arklas."
(Justinas Marcinkevičius)

Mediatekoje vyko perklausa skirta K.Donelaičio 240-osioms mirties metinėms. Susirinkusiems bibliotekininkė pasakojo apie žymiausią K. Donelaičio kūrinį – poemą „Metai". K. Donelaitis davė pavadinimus tik atskiroms poemos dalims: „Pavasario linksmybės", „Vasaros darbai", „Rudenio gėrybės" ir „Žiemos rūpesčiai". Kūrinį, pavadintą „Metai", išleido Liudvikas Rėza 1818-aisiais. Pats K.Donelaitis savo kūrybos nespausdino. Ciklo „Metai" dalis L.Rėza kiek patrumpino, suredagavo, sujungė į vieną kūrinį ir išleido kartu su vertimu į vokiečių kalbą.


K.Donelaičio kūriniai – gyvas liudijimas, kokia nuostabi yra lietuvių kalba: „Jo kalba labai turtinga! „Metai" verčia didžiuotis, kad mes esame lietuviai, mokame lietuvių kalbą, skatina ją saugoti.
Perklausos metu klausėmės fragmento iš Kristijono Donelaičio „Metų" „Rudens gėrybės" (CD „Šita žemė", aktorė Regina Paliukaitytė)
O vinilinės plokštelės skambesys džiugino klausantis Donelaičio „Metų" „Žiemos rūpesčiai"
Kad K.Donelaičio tekstai aktualūs iki šiol, įrodo ir šių dienų dainos. Pabaigoje klausėmės aktorių grupės „Liūdni slibinai" dainos „Pavasario linksmybės". Šios dainos tekstas – ištrauka iš K.Donelaičio „Metų".

Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Vita Juškėnienė
Nuotraukos autorės

GALERIJA