Šventė-konkursas „Iš kokios mes pasakos?“

2019 11 19

Nors už lango vėjuota, žvarbu, bet tądien Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje buvo šilta ir jauku. Čia vyko šventė-konkursas mažiesiems skaitytojams „Iš kokios mes pasakos?“ Susirungti, kas daugiau žino pasakų, atsimena pasakų veikėjų, rinkosi trečiokai ir ketvirtokai.

Šventę-konkursą vedė visiems mokiniams puikiai pažįstami, daugelio mėgstamų knygų personažai – Karlsonas, Pepė Ilgakojinė, o jiems talkino Raudonkepuraitė. Kad konkursas vyktų sklandžiai, buvo pasiūlyta vertinimo komisija: bibliotekos vedėja Elena Gaižiuvienė ir gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vanda Normantienė.

Linksmai nusiteikę Karlsonas ir Pepė, pirmiausiai nutarė dalyvius pavaišinti saldainiais. Raudonkepuraitės pintinėlėje buvo nepaprasti saldainiai. Jie lėmė, kuriai komandai priklausys žaidėjas. Taip trečiokų bei ketvirtokų atstovai buvo suskirstyti į dvi komandas: kas pasirinko žalios spalvos saldainį sėdo prie „Žaliųjų“ komandai skirto stalo, o pasirinkę raudonos spalvos prie „Raudonųjų“. Komandą sudarė po 6 žaidėjus. Žinoma, netrūko ir sirgalių, ir žiūrovų. Beliko pradėti konkursą.

Komandoms teko atlikti net 5 užduotis. Pirmoji užduotis – „Pasakos atbulai“. Dalyviams reikėjo atspėti, kas suvaidintose pasakose ne taip. Gimnazijos septintokai nuotaikingai suvaidino visiems gerai žinomų pasakų ištraukas. Pirmoji pasaka buvo „Pelenė“, antroji – „Snieguolė ir septyni nykštukai“, o trečioji – „Raudonkepuraitė“. Buvo smagu pasijuokti iš griežtos Pelenės, liepiančios kitiems dirbti, keistos Snieguolės, paklusnaus, gero vilko bei drąsios, ryžtingos Raudonkepuraitės. Komandoms pasitarus reikėjo pasakyti, kas čia buvo kitaip nei tikrose pasakose. Abi komandos šią užduotį įveikė puikiai.

Antroji užduotis – atidžiai pasiklausyti deklamuojamo eilėraščio apie pasakas ir pasakyti, kiek pasakų paminėta eilėraštyje. Raudonkepuraitei deklamuojant Mariaus Marcinkevičiaus eilėraštį „Lopšinė“, vaikai turėjo ne tik atidžiai klausytis, bet dar ir suskaičiuoti, kiek pasakų paminėta eilėraštyje. Komandos priskaičiavo net iki dvidešimt pasakų. Dalyvius pailsėti po užduočių pakvietė Pepė ir Karlsonas, pasiūlydami pasiklausyti Austėjos atliekamos smagios dainelės apie pasakas.

Kiek pailsėję, komandų dalyviai vėl rungėsi, atlikdami užduotis. Trečioji užduotis – „Pabirę pasakų pavadinimų žodžiai“. Mokiniai išsirinko po voką, kuriame buvo pabirę pasakų pavadinimai. Jie turėjo sudėti pasakų pavadinimus ir garsiai perskaityti. Ketvirtoji užduotis – „Taip/Ne“. Klausinėdami Karlsono ir Pepės Ilgakojinės, jie turėjo atspėti koks daiktas, susijęs su pasaka, slėpėsi dėžėje. Penktoji užduotis – klausymo: labai atidžiai išklausius ištraukas iš skaitomų pasakų, reikėjo pasakyti girdėtos pasakos pavadinimą. Su visomis užduotimis komandos puikiai susidorojo, parodydami, kad šiam konkursui labai atsakingai ruošėsi.

Įdomių užduočių buvo ir sirgaliams. Jie turėjo vardinti pasakas, kurių pavadinimuose yra skaičiai, atspėti, iš kokios pasakos dėžėje paslėptas žaislas, koks trečiojo paršiuko vardas, kas padėjo išrauti ropę ir panašiai. Mokiniai labai noriai kėlė rankas, spėliojo, džiaugėsi saldžiais prizais.

Kai visos užduotys buvo atliktos, vertinimo komisija negailėjo gerų žodžių komandoms, sirgaliams, šaunioms vedėjoms, kurios labai buvo dėmesingos, linksmos, išradingos. Komandos buvo apdovanotos saldžiais prizais. Kas nugalėjo? Ogi pasakos ir draugystė! Abi komandos puikiai pasirodė. Matyti, kad vaikams patinka pasakos ir jas mėgsta skaityti.

Gaila, kad laikas taip greit prabėgo ir Karlsonas, palinkėjęs valgyti daug torto, atsisveikino ir išskubėjo ant stogo, o Pepė, palinkėjusi nepamiršti skaityti pasakų, irgi paliko vaikučius. Tik Raudonkepuraitės krepšelyje vis dar nesibaigė saldainiai, todėl ji skubėjo visus pavaišinti.

Už saldžias dovanėles nuoširdžiai dėkojame Zarasų rajono tarybos nariui Aurelijui Baniui, parėmusiam šią šventę-konkursą. Dėkojame šeštokei Uršulei Krikščionaitytei už pagalbą galvojant užduotis, vaidinant, deklamuojant, IIg klasės gimnazistėms Emai Grigaitei, Urtei Marcinkevičiūtei už puikų renginio scenarijų ir pravedimą.

Iki kitų susitikimų. Juk pasakos gyvena tarp mūsų.

K. Būgos bibliotekos bibliotekininkė Rima SURVILAITĖ ir 6 klasės mokinė Uršulė KRIKŠČIONAITYTĖ
Nuotraukos Rimos SURVILAITĖ

GALERIJA